VIDEO: Avere la vedere – o serie de inițiative legislative propuse de Lilian Carp

Președintele Comisiei Parlamentare Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică, Lilian Carp a susținut o conferință de presă, în cadrul căreia a propus mai multe modificări legislative. Astfel, se propun spre a fi revizuite și completate legea nr. 133/2016 privind declararea averii și a intereselor personale și legea nr. 325/2013 privind evaluarea integrităţii instituţionale.

Conform modificărilor propuse pentru legea nr. 133/2016, vor fi obligați să depună declarația de avere:

  • angajații instituțiilor publice aflate în autogestiune;
  • persoanele în funcție de conducere a subdiviziunilor din cadrul instituțiilor bugetare;
  • persoanele în funcție de conducere a întreprinderilor de stat și municipale;
  • persoanele în funcție de conducere a societăților cu capital integral sau majoritar de stat;
  • angajații Secției calificare a conducătorilor auto din cadrul Agenției Servicii Publice;
  • președinții și vicepreședinții partidelor politice, precum și membrii organelor executive centrale ale partidelor politice.

Pentru toate categoriile menționate mai sus, fac excepție de la depunerea declarației de avere angajații care desfășoară activități auxiliare de secretariat, de protocol, administrativ, gospodăresc și tehnic. Totodată, în cazul instituțiilor publice aflate în autogestiune, sunt exceptați și angajații din domeniul sănătății, culturii, educației și cercetării.

„Integritatea trebuie să fie cartea de vizită a funcționarilor din instituțiile Statului, inclusiv a liderilor partidelor politice. Oamenii trebuie să cunoască despre sursele lor de venit, așa cum trebuie să cunoască despre relația lor cu banul public. Nu o singură dată am fost martorii unor cazuri în care unii conducători de instituții publice, funcționari și politicieni, nu au putut justifica averile pe care le dețin, veniturile oficiale fiind opusul stilului de viață și a bunurilor pe care le au.”, a declarat Lilian Carp.

Astfel, se propune și modificarea legii privind evaluarea integrităţii instituţionale, cu scopul de a preveni și a combate îmbogățirea nejustificată, conflictele de interese, dar și încălcarea regimului juridic al restricțiilor pentru persoanele care trebuie să-și declare averea.

Pentru a viziona conferința de presă, accesați link-ul de mai jos: