VIDEO: Chișinăul va găzdui Campionatul European de Rugby: „Trebuie să demonstrăm că și Moldova poate fi o țară europeană”

Federația Națională de Rugby a anunțat cu mândrie că țara noastră va fi gazda Campionatului European de Rugby, un eveniment de prestigiu care va aduce laolaltă echipele naționale de rugby din întreaga Europă, la Chișinău. Evenimentul va avea loc pe 31 august – 1 septembrie 2024. Despre aceasta a anunțat președintele Federației Sportive Naționale de Rugby, Anatolie Curechi, la emisiunea Tele Matinal de la TVR Moldova.

Decizia de a găzdui acest eveniment de amploare în Moldova vine ca recunoaștere a dezvoltării remarcabile a rugby-ului în țara noastră în ultimii ani. Campionatul European de Rugby va oferi o oportunitate unică de a demonstra excelența noastră în organizare, precum și pasiunea pentru acest sport.

Potrivit președintelui, Federația a negociat timp de doi ani cu Federația Europeană de Rugby organizarea acestui eveniment sportiv la Chișinău. Din cauza războiului și a unor parametri tehnici, nu a fost posibilă organizarea sa nici în 2022, nici în 2023, însă, până la urmă, Anatolie Curechi a reușit să convingă europenii că Chișinăul este pregătit să găzduiască Campionatul European.

La fel, Anatolie Curechi a menționat că în calitate de președinte a Federației Naționale de Rugby, a luptat foarte mult pentru a aduce această competiție acasă, pentru că totuși, până la urmă, potrivit lui, este extrem de important să atragem țările europene la noi acasă pentru a demonstra că și Moldova poate fi o țară europeană.

Campionatul de la sfârșitul verii se va desfășura pe Arena de fotbal pe plajă din parcul „La Izvor” din capitală, datorită unui parteneriat reușit al Federației de Rugby și cea de Fotbal din Republica Moldova.

În același timp, pentru înaintarea candidaturii țării în organizarea evenimentului a fost nevoie și de achitare a unei cote de participare în valoare de 30.000 de euro, bani pe care i-a alocat Ministerul Educației și Cercetării din țara noastră, potrivit lui Anatolie Curechi.

„Suntem mândri să fim aleși ca gazde pentru Campionatul European de Rugby și suntem pregătiți să oferim o experiență memorabilă participanților și fanilor. Acest eveniment va sublinia nu doar nivelul nostru de pregătire și organizare, ci și contribuția importantă a Republicii Moldova la comunitatea rugby-ului european”, a declarat Anatolie Curechi, președintele Federației Naționale de Rugby.

De remarcat că președintele federației de rugby a reușit într-o perioadă scurtă de timp să reorganizeze procesele din cadrul federației, să formeze o echipă puternică de back office, a reunit șefii de echipe, antrenorii și a creat o atmosferă foarte pozitivă atât în cadrul federației, cât și în echipa națională.

Anatolie Curechi, fiind președintele Federației de Rugby începând cu anul 2021, are ca obiectiv promovarea și dezvoltarea acestui sport pe teritoriul întregii țări. Fiind convins în potențialul noilor generații de rugbiști, Anatolie Curechi a declarat în nenumărate rânduri că va crea toate condițiile necesare echipelor naționale pentru a obține rezultate cât mai frumoase.

Așadar, să ne pregătim să primim echipele naționale de rugby din Europa și să celebrăm împreună spiritul și tradiția acestui sport minunat. Campionatul European de Rugby în Republica Moldova va fi cu siguranță un moment de neuitat pentru toți cei implicați și pentru iubitorii de rugby din întreaga europă.