VIDEO: Totul, și chiar mai mult, despre mamografie. La ce vârstă este indicată și cui

Prima întrebare pe care și-o pun femeile înainte de investigație este: MAMOGRAFIA este dureroasă? Totul, și chiar mai mult, despre mamografie, aflăm de la doamna doctor Doina Izbaș, imagist radiolog în cadrul spitalului Repromed.

Fiecare femeie experimentează senzații diferite la efectuarea mamografiei. De la o ușoară jenă până la un disconfort de diferite intensități, în funcție de sensibilitatea la durere a fiecareia, de mărimea sânului și de faza ciclului menstrual în care se află pacienta la momentul investigației. Există încă un factor, destul de important pentru unele cazuri – anxietatea dinaintea investigației, pe de o parte frica de durere, pe de altă parte, teama unui rezultat nefavorabil. Aceste două aspecte pot amplifica senzațiile neplacute din timpul investigației.

În primul rând, fiecare pacientă trebuie să ştie că această investigație se face doar cu comprimarea sânului în două poziții. Compresia sânului se face doar atât cât suportă pacienta, ea nu este automată și nu depinde de aparat, se va face lent şi progresiv, ca pacienta să aibă timp să spună când începe să simtă disconfort si în acel moment compresia se oprește. Nu este o senzație dureroasă de nesuportat, pentru că durează foarte puțin, doar câteva secunde.

Pacientele trebuie să înțeleagă necesitatea compresiei sânului în timpul examinării, deoarece, cu cât sânul este mai comprimat, cu atât imaginea este mai clară, cantitatea de radiații absorbită de țesutul mamar este minimă iar şansele unui diagnostic corect sunt mai mari.

Mamografia se efectuează decât la femei după 40 ani?

Conform protocoalelor internaționale, screeningul cancerului de sân se recomandă a fi efectuat începând cu vârsta de 40-45 ani. Dar, există cazuri speciale, de suspecție a unor procese atipice decelate la o altă investigație imagistică, la ecografie de exemplu, cu recomandarea specialiștilor în senologie, mamografia poate fi efectuată la orice vârstă.

Mamografia este periculoasă din cauza radiațiilor?

Este adevărat că mamografia iradiază, faptpentru care este contraindicată femeilor însărcinate. Însă, doza de iradiere este mică, chiar mai mică decât iradierea în mediul natural timp de două saptămâni sau iradiază la fel de mult ca un zbor transoceanic cu avionul. Beneficiul adus de mamografie este net superior gradului mic de iradiere. Așadar, pacienta nu trebuie să-și facă griji din acest punct de vedere.

Dacă am facut ecografie mamară, nu am nevoie de mamografie?

Ecografia și mamografiasunt două metode de investigație diferite din punct de vedere tehnic și folosesc metode fizice diferite de examinare. Ecografia foloseşte ultrasunete iar mamografia raze X. Ecografia, deși poate conferi informații destul de bune calitativ pentru un diagnostic, totuși în multe situații, ca investigație de primă intenție, prezintă un diagnostic preliminar, care poate fi insuficient şi trebuie suplimentat cu investigații complementare. Ecografia poate face foarte uşor diferența între un chist și un nodul și poate vedea modul de vascularizație al unei leziuni. Ultrasonografia are marele avantaj insă, că poate fi efectuat ori de cate ori este necesar și cu risc de iradiere 0. Aşadar, este un test ce se poate efectua începând cu orice vârstă și până la orice vârstă, ca test anual de screening și este recomandat oricui sa il efectueze, fără contraidicații deosebite, mai ales pentru femeile tinere.

Mamografia însă, se consideră a fi “standardul de aur” în investigația imagistică a sânului și poate conferi informații de o precizie mai mare pentru marea majoritate a afecțiunilor mamare, mai ales după vârsta de 40 de ani ori de cate ori o va solicita specialistul cu competentă în senologie, dar totuşi nu mai des decât o dată în 6 luni, în urma unei anamneze amanunțite pentru analiza unor multipli factori care pot constitui un risc statistic pentru pacientă.

Mamografia evidențiază focarele de microcalcificări sau distorsiuni arhitecturale care pot fi semne precoce de cancer, semne de malignitate clare în primele stadii ce nu pot fi decelate la ecografie. Totuşi mamografia este însoțită de riscurile de iradiere şi este contraindicată femeilor însarcinate. În concluzie, cele 2 metode se completează, nu se înlocuiesc una cu alta și pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine se recomandă ca pacienta să fie investigată complex.

Mamografia este inutilă pacientelor care nu prezintă noduli la palpare?

Mamografia este extrem de utilă chiar şi în cazurile când nu există anomalii palpatorii. Mai ales atunci când formațiunile sunt de mici dimensiuni sau în forme incipiente de cancer, când acesta se prezintă sub forma unor focare de microcalcificări polimorfe. Depistarea precoce a cancerului de sân, înaintea apariției simptomelor decelate prin palpare, determină o creştere semnificativă a ratei de supraviețuire și reduce riscul de deces prin cancer mamar cu aproximativ 40%.

Efectuarea mamografiei necesită mult timp?

O mamografie, ca procedură în sine, durează de obicei, nu mai mult de 10-15 minute, iar raportul cu rezultate este generat de obicei, la fel, în aproximatix 15-20 de minute.

Mamografia trebuie efectuat doar de persoanele cu antecedente de cancer în familie?

Conform unor statistici, 75-85% dintre cazurile de cancer diagnosticate, apar la femeile fără istoric de cancer în familie. Deci, este important de știut că mamografia este singura metodă de screening a cancerului mamar, care contribuie semnificativ la reducerea ratei de mortalitate prin cancer la sân, prin detectarea lui în stadii incipiente.

Mamografia reprezintă o investigație care poate salva, la propriu, viața unei femei. Și asta pentru că, descoperit în stadiu incipient prin intermediul mamografiei, cancerul de sân poate fi tratat mai eficient și mai puțin agresiv. Dacă ai observat anumite simptome, vino la medic! Pentru a face o programare, apelează 022 955 500 sau accesează https://bit.ly/mamografierepromed