Cine sunt cele două finaliste de la Australian Open 2024

În cursul zilei de joi, 25 ianuarie, s-au disputat cele două semifinale de la Australian Open la turneul feminin. Astfel, Aryna Sabalenka (25 de ani, 2 WTA) și Qinwen Zheng (21 de ani, 15 WTA) se vor duela în ultimul act pentru câștigarea primului Grand Slam al anului. Finala se va juca sâmbătă, 27 ianuarie, de la ora 10:30

Aryna Sabalenka, prima finalistă la Australian Open

Prima sportivă care s-a calificat în finala turneului de la antipozi a fost Aryna Sabalenka, chiar deținătoarea trofeului.

Jucătoarea belarusă a ajuns în ultimul, după ce a învins-o în două seturi, cu 7-6(2), 6-4, pe Coco Gauff ( 19 ani, 4 WTA).

Jucătoarea din Statele Unite venea după o serie de 12 victorii consecutive în Marele Şlem. Ea era neînvinsă de a debutul sezonului 2024 (10 victorii consecutive până joi), reuşind să-şi apere titlul la Auckland (Noua Zeelandă), la începutul acestei luni, notează digisport.ro.

Belarusa este prima jucătoare care dispută două finale consecutive la Australian Open, după Serena Williams, calificată în ultimul act la ediţiile din 2016 ş 2017.

Sabalenka speră, totodată, să devină prima jucătoare care câștige trofeul la Melbourne doi ani la rând, după Victoria Azarenka, compatrioata sa, campioană în 2012 şi 2013.

Qinwen Zheng, a doua finalistă a turneului Australian Open

Chinezoaica Qinwen Zheng (21 de ani, 15 WTA) s-a calificat în prima sa finală de Grand Slam, după ce a învins-o în semifinale pe ucraineanca Dayana Yastremska (23 de ani, 93 WA), în două seturi, cu cu 6-4, 6-4.

Qinwen Zheng s-a impus după o oră şi 42 de minute de joc efectiv în faţa Dayanei Yastremska, care a devenit doar a doua jucătoare venită din calificări care ajunge în semifinale la acest turneu în era open (începând din 1968), după Christine Dorey, din Australia, în 1978.

La 21 de ani, Zheng poate deveni a doua chinezoaica triumfătoare la Australian Open după Na Li în 2014. Zheng a obţinut calificarea în finala de la Melbourne la exact zece ani de când Li cucerea trofeul la Australian Ppen. Zheng are în palmares două titluri WTA, la Palermo şi Zhengzhou, ambele în 2023.