VIDEO: Ce este chirurgia minim invazivă și ce efect are în afecțiunile abdominale

Atunci când vine vorba despre afecțiunile abdominale, de la cele mai comune, până la cele mai complexe, echipa chirurgicală a Spitalului Repromed, se axează pe tratamentul minim invaziv al acestora și anume chirurgia laparoscopică. Sunt aplicate cele mai moderne tehnici și tehnologii, ceea ce asigură numeroase avantaje pentru pacient, printre care: incizii de dimensiuni mai mici, risc redus de apariție a infecțiilor, durată de recuperare mai mică, un risc de sângerare diminuat și complicații mai puține.

Principalele intervenții chirurgicale din această categorie, efectuate frecvent de către echipa de chirurgie generală a Spitalului Repromed sunt:

– Colecistectomie laparoscopică
– Cura herniei hiatale/ ombilicale/ inghinale/ femurale/ epigastrice/ spigheliene
– Tratamentul chirurgical al eventrației (herniei) postoperatorii cu și fără plasă sintetică
– Apendicectomie.

O patologie tot mai frecventă în rândul populației o reprezintă herniile abdominale. Hernia inghinală este cel mai întâlnit tip de hernie, mai ales în rândul bărbaților în vârstă. Defectul apare atunci când o porțiune a intestinului pătrunde în canalul inghinal, în urma unei rupturi musculare la acest nivel. Intervenția chirurgicală este singura modalitate terapeutică de a vindeca hernia. În caz contrar, aceasta va evolua permanent și își va spori dimensiunile, ceea ce va provoca numeroase complicații. În materialul video puteți vedea cum are loc o hernioplastielaparoscopică printr-un procedeu TAPP bilateral, folosind o plasă anatomică bilaterală. Operația realizată de către Dr. Dumitru Cazacu și Dr. Ion Cucu, chirurgi în cadrul Spitalului Repromed, presupune 3-4 incizii de mici dimensiuni, efectuate sub ombilic, prin care se montează o plasă pentru a închide orificiul herniar defect.

Un alt tip de hernie operat prin metode de ultimă generație, la Repromed, este și hernia liniei albe sau hernia epigastrică. Aceasta se localizează în partea inferioară a cutiei toracice, chiar deasupra buricului. De obicei, se manifestă în cazul bărbaților și nu depășește dimensiunea unei mingi de golf. Cu cât hernia este mai puțin avansată, cu atât poate fi corectată mai ușor, iar riscul complicațiilor este diminuat considerabil.

Prof. Adrian Hotineanu, chirurg: „La Repromed, herniile hiatale, cunoscute și drept hernii de stomac, sunt operate laparoscopic. De doi ani, utilizând tehnologiile ultraperformante, putem trata și herniile foarte voluminoase. Pentru asta, aplicăm o plasă resorbabilă – o tehnică destul de complicată, dar care ne permite obținerea unei rate de recidive foarte mici. Totodată, insistăm pe chirurgia minim invazivă chiar și în cazul herniilor extrem de complicate.”

În cadrul spitalului, sunt efectuate și numeroase intervenții chirurgicale combinate, care permit rezolvarea concomitentă a mai multor probleme medicale. De curând, a fost operată și o pacientă diagnosticată cu trei hernii – una ombilicală și altele două pe linia albă. Totodată, femeia suferea de colecistită cronică. Astfel, echipa chirurgicală a decis tratarea herniei cu proteză sintetică, iar ulterior – executarea colecistectomiei sau excizia vezicii biliare. Operația a fost realizată prin metoda laparoscopică, minim invaziv.

Iar persoanele care au suferit anterior una sau mai multe intervenții abdominale la nivelul abdomenului, se pot confrunta cu apariția eventrației sau herniei postoperatorii, dacă rezistența musculaturii abdominale este slăbită. Totodată, eventrația poate fi și consecința unor traumatisme.

Dr. Vitalie Sîrghi, chirurg, Spitalul Repromed: „În tratamentul chirurgical al acestei patologii, utilizăm de fiecare dată plastia defectului herniar cu folosirea plaselor sintetice de diferite tipuri, diferite dimensiuni, în funcție de mărimea defectului pe care trebuie să-l acoperim. Deseori, aceste operații sunt destul de complicate, majore și impun riscuri intraoperatorii. Iată de ce, este foarte importantă vizualizarea lor, pentru a evita anumite complicații septice sau hemoragii, hematoame, care postoperator pot infecta proteza sintetică pe care o aplicăm și organismul să o respingă.”

Ai grijă de sănătatea ta! Dacă ai observat anumite simptome, vino la medic! Spitalul Repromed dispune de o echipă de chirurgi înalt calificați, care îți vor oferi soluții medicale moderne și tratamente eficiente. Pentru a face o programare, apelează 022 955 500 sau accesează AICI