STUDIU: Un medicament antiepileptic ar putea ameliora durerile cauzate de osteoartrită

Chiar și în era modernă a avansurilor medicale, gestionarea unor afecțiuni cronice, precum osteoartrita, rămâne o provocare. Cercetările din această direcție se concentrează pe identificarea modalităților de a opri deteriorarea articulațiilor și de a ameliora simptomele durerii. Un studiu recent publicat în revista Nature a investigat potențialul tratament al osteoartritei prin reglarea canalului de sodiu.

Prin utilizarea modelelor de șoareci și analize celulare, cercetătorii au constatat prezența acestui canal de sodiu în neuroni și în celulele cartilajului. Inhibarea acestuia ar putea reprezenta cheia în tratamentul osteoartritei, scrie sanoteca.md.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că blocarea acțiunii acestor canale de sodiu cu ajutorul medicamentului Carbamazepină poate ajuta la minimizarea deteriorării articulațiilor și la ameliorarea durerii în osteoartrită. Acest medicament tratează în mod obișnuit epilepsia, dar această cercetare demonstrează potențialul său de a fi utilizat pentru tratarea altor afecțiuni cronice.

Deși aceste cercetări sunt preliminare, ele indică potențiale opțiuni de tratament pentru osteoartrită.

Ținta unui nou tratament pentru osteoartrită

Studiul actual s-a concentrat pe o modalitate de a încetini deteriorarea articulațiilor cauzată de osteoartrită, mai degrabă decât să se concentreze doar pe ameliorarea durerii. Cercetătorii au observat că osteoartrita implică degradarea cartilajului. La nivel celular, aceasta implică condrocitele, sau celulele cartilajului și neuronii, care sunt implicate în răspunsul la durere din cauza osteoartritei.

Oamenii de știință au fost interesați în special de înțelegerea prezenței și a funcționării canalelor de sodiu portate de tensiune în celulele cartilajului. Aceste canale de sodiu sunt un tip specific de proteină care se găsește în tipurile de celule.

Pentru a începe, cercetătorii au examinat condrocitele la persoanele cu osteoartrită. Ei au constatat că canalele de sodiu Nav1.7 sunt prezente în condrocite și că cantitatea lor este crescută în cazul osteoartritei.

Prin utilizarea modelelor de șoareci, cercetătorii au șters genetic Nav1.7 și au studiat rezultatele. Au descoperit că în neuroni din ganglionii rădăcinii dorsale, cutiile de joncțiune pentru nervi pe măsură ce aceștia ies din coloana vertebrală, această ștergere a contribuit la reducerea durerii. În celulele condrocite la șoareci, ștergerea a dus la mult mai puțină deteriorare structurală și progresie a osteoartritei, precum și la comportamente mai reduse legate de durerea din osteoartrită.

Rezultatele au concluzionat că inhibarea acestor canale ar putea fi cheia pentru a încetini progresia osteoartritei și pentru a minimiza durerea. Cercetătorii au analizat mai multe componente pentru a testa această ipoteză și unele dintre mecanismele de bază implicate.

Doctorul Yoon a remarcat următoarele:

„Studiul care investighează Nav1.7 este important pentru a crea medicamente care să modifice boala pentru osteoartrită. Înțelegerea mecanismelor celulare care stau la baza osteoartritei și crearea de terapii țintite pentru a aborda atât durerea, cât și boala propriu-zisă vor fi necesare pentru a modifica impactul acestei boli.”

Carbamazepina pentru osteoartrită

Un domeniu cheie de interes este faptul că cercetătorii au putut apoi să testeze dacă medicamentul Carbamazepină a afectat progresia osteoartritei la șoareci. Carbamazepina inhibă canalele Nav1.7, iar medicii o folosesc în tratamentul unor afecțiuni precum epilepsia și tulburarea bipolară.

Aceștia au descoperit că Carbamazepina a ajutat la ameliorarea durerii și a redus cantitățile de pierdere a cartilajului.

Autorul studiului, Chuan-Ju Liu, doctor în filozofie, profesoruș Charles W. Ohse și director al Laboratorului de Ortopedie Translațională din cadrul Departamentului de Ortopedie al Școlii de Medicină a Universității Yale, a explicat principalele rezultate ale cercetării pentru Medical News Today:

„Descoperirea noastră a canalului de sodiu Nav1.7 ca țintă atât pentru ameliorarea durerii, cât și pentru modificarea bolii, reprezintă un pas important către o nouă strategie terapeutică pentru a încetini sau preveni progresia osteoartritei, ameliorând în același timp durerea asociată. Inhibarea canalelor Nav1.7 cu inhibitori specifici a dat rezultate promițătoare în ceea ce privește încetinirea leziunilor articulare în diverse modele animale de osteoartrită. Dezvoltând acest lucru, investigațiile noastre cu medicamentul nespecific care blochează Nav, Carbamazepina, au demonstrat, de asemenea, un efect protector robust împotriva degenerării articulațiilor în modelele de osteoartrită la șoareci.”

Trebuie să fie testat la om

Potrivit Medical News Today, aceste cercetări sunt promițătoare, ele au și anumite limitări. Principala limitare este faptul că rezultatele sunt derivate din modele de șoareci. De asemenea, cercetătorii au inclus doar mostre de celule de la un număr limitat de pacienți, ceea ce ar fi putut influența concluziile studiului. Experții trebuie să fie precauți și să facă mai multe cercetări înainte de a vedea cum se aplică aceste date la persoanele cu osteoartrită.

Doctorul Liu a evidențiat următoarele direcții în curs de cercetare:

„Mai este încă un drum lung de parcurs pentru a transpune descoperirile actuale de la modelele animale la aplicațiile umane. Trebuie să înțelegem de ce un număr redus de canale de sodiu are efecte atât de semnificative asupra biologiei condrocitelor. În plus, este esențial să continuăm testele pentru a explora efectele comparative ale diferiților inhibitori ai canalelor de sodiu asupra condrocitelor, cartilajului și diferitelor modele de osteoartrită. Următorii noștri pași implică evaluarea unor noi strategii terapeutice axate pe blocarea canalelor Nav1.7 și explorarea abordărilor de terapie genică pentru a reduce producția acestor canale. Această cercetare își propune să reducă decalajul dintre modelele animale și tratamentele umane, apropiindu-ne de un viitor în care osteoartrita este mai ușor de gestionat, permițându-le pacienților să ducă o viață mai sănătoasă și mai fericită.”

Cum să gestionați simptomele osteoartritei

Osteoartrita este un subtip comun de artrită. Atunci când oamenii au osteoartrită, există defalcare și deteriorare în articulații, ceea ce duce la durere, umflături și dificultăți de mișcare. Osteoartrita afectează diferite articulații și poate varia în funcție de gravitate.

Autorul studiului, Dr. Liu, a declarat că există provocări în tratarea osteoartritei.

„Osteoartrita, cea mai frecventă formă de artrită, afectează peste 7,6% din populația globală și este una dintre principalele cauze de dizabilitate. Din păcate, în prezent nu există niciun tratament, iar tratamentele existente se concentrează în principal pe ameliorarea durerii, fără a aborda degradarea cartilajului care stă la baza acesteia. Pacienții recurg adesea la intervenții chirurgicale invazive, cum ar fi înlocuirea totală a genunchiului sau a șoldului”, a anunțat el pentru Medical News Today.

Există anumite lucruri pe care oamenii le pot face pentru a minimiza riscul de apariție a osteoartritei, cum ar fi menținerea unei greutăți corporale sănătoase și efectuarea de exerciții fizice regulate.

Gestionarea osteoartritei implică o serie de strategii, adesea pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor. Există dovezi din ce în ce mai numeroase privind eficacitatea unei serii de exerciții pentru osteoartrita genunchiului, inclusiv exerciții aerobice, antrenamente de forță și de echilibru. O serie de medicamente pot ameliora durerea, iar oamenii pot încerca, de asemenea, injecții cu corticosteroizi sau terapie prin căldură și frig. Cu toate acestea, poate fi dificil să se găsească strategii eficiente care să prevină progresia bolii.

Steve Yoon, fiziatru certificat și director al Clinicii Regenerative pentru Sport și Articulații de la Institutul Cedars-Sinai Kerlan-Jobe din Los Angeles, care nu a fost implicat în studiu, a explicat că tratamentele comune pentru osteoartrită „necesită o abordare multidisciplinară”.

„ Modalități precum gheața și căldura pot fi folosite la nivel topic. Cremele și unguentele topice utilizate pot include medicamente anestezice și antiinflamatorii, precum și canabidiol (CBD). Medicamentele orale, inclusiv paracetamolul și ibuprofenul, pot fi utilizate pentru controlul mai serios al durerii. Kinetoterapia va include un program de exerciții de forță și de exerciții cu impact redus.”