După 14 ani, legenda atletismului care a scris istorie pentru Moldova, Ion Luchianov, a revenit din Rusia. De ce? aflăm chiar de la el

Desemnat drept mai bun atlet moldovean, cel mai rapid bărbat în proba de alergare cu obstacole la distanța de 3000 de metri, Ion Luchianov, a revenit acasă. După 14 ani în care a locuit și practicat sportul în Rusia, acesta spune că „ca acasă nu este nicăieri”.

În 2010, regina sporturilor – Atletismul, a rămas fără cel mai bun sportiv moldovean, Ion Luchianov.

Sa-a întâmplat după ce acesta și-a anunțat intenția de a reprezenta Rusia. Acesta a fost naturalizat și a continuat cariera sa în atletism reprezentând Federația Rusă.

Acum, la 14 ani distanță, acesta are planuri mari pentru sportul din Republica Moldova. „Eu tot timpul am vrut să mă întorc acasă”.

Atletul Ion Luchianov, triplu participant la Jocurile Olimpice, sărbătorește astăzi ziua de naștere, face 43 de ani!

„Sper să rămân în sport și să fac lucruri bune și frumoase pentru Republica Moldova. Eu am făcut istorie cândva pentru Moldova, iar asemenea lucruri nu pot fi lăsate în urmă, trebuie repetate,” ne-a mai declarat sportivul, fiind întrebat ce planuri are la 43 de ani.

Sportivul ne-a mai dezvăluit că în vara anului 2024 urmează să participe la Campionatul Național de atletism al României.

Acum, Luchianov antrenează atleți la coala Sportivă Specializată de atletism nr.3 din capitală. Una dintre mândriile sale este Andreea Stavila – speranța atletismului moldovenesc, precum o numește el.

Amintim că fiind Maestru Internațional al Sportului din 2004, în 2010 a fost ales cel mai bun sportiv al Moldovei, după ce a cucerit medalia de bronz la Campionatul European de la Barcelona pe distanța 3000 metri cu obstacole. În 2009, Ion Luchianov a câștigat Universiada Mondială de la Belgrad. La Jocurile Olimpice de vară din 2004 din Atena, Grecia, s-a clasat pe poziția a noua în cursa de 3000 de metri obstacole, la Jocurile Olimpice de vară din 2008 din Beijing, China el s-a clasat pe poziția a 12-a în finală, iar la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, el s-a clasat pe locul 10.