Răzvan Burleanu a anunţat o schimbare majoră în fotbalul românesc: „S-a aprobat regula 5+6”. Ce se întâmplă în 2024 şi 2025

Răzvan Burleanu a anunţat o schimbare majoră în fotbalul românesc. Preşedintele FRF a dezvăluit la finalul Comitetului Executiv că a fost aprobată „regula 5+6”. Din sezonul 2024/25, cluburile din primele două ligi ale României vor fi nevoite să aibă pe teren cel puţin cinci jucători formaţi la nivel naţional.

Din sezonul 2025/26, numărul jucătorilor formaţi la nivel naţional va creşte, iar echipele din primele două ligi ale României vor fi nevoite să aibă pe teren cel ăuţin 6 jucători la nivel naţional.

Prin această regulă, Răzvan Burleanu susţine că va creşte competivitatea academiilor de fotbal din ţară şi speră la o creştere cât ai mare a bazei de selecţie. Jucătorii care au fost formaţi în afara României, dar sunt elibili pentru naţionala României, vor fi asimilaţi, după un principiu folosit şi la regula U21:

„Pot să vă anunţ cu bucurie că astăzi s-a aprobat o nouă regulă în fotbalul românesc, „regula 5+6”, care îşi propune să încurajeze creşeterea numărului de jucători formaţi la nivel naţional, eligibili pentru naţionalele României, la nivelul primelor două eşaloane fotbalistice din ţara noastră, precum să contribuim şi la creşterea bazei de selecţie pentru o conectare mai bună la diaspora.

Regula 5+6 se aplică începând din sezonul 2024/25, pentru primele două eşaloane fotbalistice din România, şi presupune ca pe durata unui joc să avem pe teren cel puţin cinci jucători formaţi la nivel naţional. Din sezonul următor, din vara anului 2025, numărul acestora va creşte la 6.

Pentru a putea să creştem baza de selecţie la care ar putea să aibă acces cluburile din România, jucătorii care sunt formaţi în afara României, dar care sunt elibili naţionalei României, vor fi asimilaţi jucătorilor formaţi la nivel naţional. Este un pricipiu pe care îl folosim şi la regula U21″, a declarat Răzvan Burleanu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Răzvan Burleanu a anunţat şi ce pedepse vor primi echipele care nu respectă noua regulă din fotbalul românesc. Este vorba de sancţiuni de ordin financiar

„În luna decembrie spuneam că vom folosi mecanismul plătilor de solidaritate. În prima fază, vom aplica sancțiuni de ordin financiar. Vor fi legate de sumele de la UEFA și de fondurile guvernamentale, dacă acestea se vor debloca. Chiar la începutul anului am avut o întâlnire cu premierul României. Suntem încrezători în implicarea și susținerea celor mai importante academii din fotbalul românesc.

Plățile de solidaritate se acordă tuturor cluburilor din Liga 1 și Liga 2 care nu se califică în grupele cupelor europene și care intră în top 20 academii. În 2024, plățile sunt de 2,5 milioane de euro. Dacă nu respecți regula, banii vor fi opriți”, a mai spus Răzvan Burleanu.

Gazzetta dello Sport a făcut un anunţ bombă despre preşedintele FRF. Renumita publicaţie italiană de sport susţine că şeful FRF, Răzvan Burleanu, se gândeşte să candideze la preşedinţia UEFA.

E cutremur la UEFA, după ce croatul Zvonimir Boban, fost star al lui AC Milan, şi-a anunţat demisia din funcţia de director la UEFA. Boban a anunţat că demisionează din pricina modificării statutului pe care o pregăteşte Aleksander Ceferin. Modificarea i-ar permite lui Ceferin să candideze pentru un al patrulea mandat.

„Congresul va vota cu siguranță pentru, dar unanimitatea este exclusă. Ar trebui să fie împotrivă cele patru din Marea Britanie, Irlanda, țările scandinave, Moldova și România lui Răzvan Burleanu, care se gândește să candideze în 2027 pentru a aduna voturile celor nemulţumiţi. Din numărul de voturi ‘împotrivă’ veți înțelege câtă opoziție a primit ideea lui Ceferin”, a scris Gazetta dello Sport.

Nu este prima oară când se vehiculează candidatura lui Răzvan Burleanu la şefia UEFA. Prima publicaţie care a vorbit despre candidatura lui Burleanu la preşedinţia UEFA a fost The Independent.