Care a fost cel mai scump medicament oferit gratuit pacienților din Moldova

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a făcut publice informații privind cel mai costisitor medicament oferit gratuit pacienților din Republica Moldova în cursul anului 2023. Totodată, CNAM a informat că fiecare a treia persoană din Republica Moldova a beneficiat de medicamente și dispozitive medicale compensate în anul precedent.

Aproape 758 de mii de persoane au beneficiat în anul 2023 la medicamente și dispozitive medicale compensate, finanțate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM). De asemenea, pacienții diagnosticați cu scleroză multiplă au beneficiat de cel mai costisitor medicament compensat în cadrul asigurărilor medicale obligatorii în anul precedent. Suma anuală suportată de Compania Națională de Asigurări în Medicină pentru fiecare beneficiar a depășit 119 de mii de lei.

Din numărul total de beneficiari, peste 756 de mii au primit medicamente compensate, iar 77 de mii de persoane, pe lângă medicamente, au beneficiat și de dispozitive medicale compensate – teste, lanțete pentru monitorizarea glicemiei, ace pentru stilou injector de insulină, seringi sterile cu ac pentru insulină, pungi colectoare pentru stome intestinale și urinare, scrie sanatateinfo.md.

Cei mai mulți, aproape 480 de mii, au beneficiat de preparate compensate pentru tratamentul bolilor cardiovasculare, în timp ce peste 125 mii – de medicamente și dispozitive medicale contra diabetului zaharat.

Potrivit CNAM, în anul 2023, în lista medicamentelor compensate au fost incluse opt denumiri comune internaționale (DCI) noi pentru tratamentul mai multor maladii, cum ar fi: maladii cardiovasculare, glaucom și pentru maladiile noi incluse în listă – psoriazis și cancer mamar. În prezent, lista preparatelor compensate cuprinde 167 de denumiri comune internaţionale.

Totodată, în anul 2023, au fost incluse și două categorii noi de dispozitive medicale pentru pacienții cu diabet zaharat: ace pentru stilou injector de insulină și seringi sterile cu ac pentru insulină prescrise în condiții de ambulatoriu. De asemenea, pentru pacienții care necesită stome au fost introduse mai multe modele de stome intestinale și urinare.

În 2023, totalul cheltuielilor pentru medicamentele și dispozitivele medicale compensate a depășit 930 de milioane de lei. Prescrierea medicamentelor compensate se realizează de către medicul de familie sau, în anumite situații, de către medici specializați precum pediatru, endocrinolog, psihiatru, neurolog, sau oncolog. Pe de altă parte, rețeta pentru dispozitivele medicale compensate este emisă de către medicul de familie, la recomandarea specialistului.

Medicamentele și dispozitivele medicale compensate pot fi obținute în orice farmacie colaboratoare a CNAM, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, la prezentarea rețetei. Pentru anul curent, CNAM a programat alocarea de peste un miliard de lei în fondurile de asigurare medicală obligatorie pentru medicamente și dispozitive medicale compensate, iar pentru eliberarea produselor respective compania a încheiat contracte cu peste 200 de prestatori de servicii farmaceutice care operează în 1 329 de filiale.