Glutenul este un complex de proteine care intră în structura multor cereale (grâu, orz, secară).
Multe persoane consideră că glutenul face rău tuturor. Nu există dovezi ştiinţifice care să indice că o persoană sănătoasă are de suferit din cauza consumului produselor care conţin gluten. Totuși, persoanele cu unele boli trebuie să aibă grijă când vine vorba de consumul alimentelor care conțin gluten.
Glutenul în boala celiacă este interzis 100%!
Medicul Adrian Copcea, medic primar diabet, nutriţie, boli metabolice, vorbeşte pe pagina sa de Facebook despre categoria de persoane care nu trebuie să consume deloc gluten, cei cu boala celiacă. Aceasta este o tulburare autoimună care se declanșează atunci când se consumă gluten, scrie clicksanatate.ro.
Glutenul în boala celiacă este interzis 100%!
Nu încape niciun fel de discuţie, de negociere. Glutenul e efectiv un ingredient foarte periculos în această situaţie. Dar nu şi glutenul în general, iar modele gluten-free pentru beneficii în sănătate nu au dovezi ştiinţifice în altceva decât în boala celiacă. Sunt diferite teorii moderne, sunt diferite încercări de a face dintr-o dietă gluten-free o dietă teoretic mai “puţin provocatoare” cu imunitatea în bolile autoimune, dar aceste intervenţii sunt, am explicat-o alta data, experimentale. Pe de altă parte nu e nicio problemă ca cineva să mănânce fără gluten, întrucât glutenul nu e un nutrient esenţial. Poate lipsi foarte bine, nu e nicio pagubă. Dar să mănânci cu gluten nişte mese şi să iei un preparat oarecare la o masă oarecare fără gluten…nu înseamnă nimic altceva decât moft. Dieta fără gluten ori e fără gluten ori nu e fără gluten, e exact tipul de intervenţie “totul sau nimic”. Da, există discuţii legate de o eventuală “sensibilitate non-celiacă la gluten”, e o discuţie lungă care n-a ajuns departe. Şi sunt sigur că vor mai veni diferite comentarii (mă gândesc cel puţin la două persoane) cu diferite argumente subclinice pentru unele din aspectele glutenului, e o discuţie teoretică interesantă dar, deocamdată, ce se poate finaliza doar în eventuale diete cu etichetă de “încercare”. Cu dovezi medicale de rang înalt deocamdată pentru dieta fără gluten avem doar boala celiacă = intoleranţa la gluten. Iar legat de gluten şi diabet, e doar o coincidenţă că gluten începe cu “glu”, care e rădăcina mai multor cuvinte din sfera diabetului: “glucoză”, “glucide”, dar e doar o coincidenţă (de fapt “glu” de la gluten vine de la “a lipi”, exact ca glue, superglue, glutenul are rol de “lipici” în preparate), în plus glutenul e o proteină, proteinele nu pun probleme în diabet”, explică dr. Adrian Copcea.