Afecțiunea gravă care provoacă oboseală și dureri în piept. Ce metode de tratament există?

Dificultățile în respirație, durerile în piept, oboseala, palpitațiile sau umflarea picioarelor pot fi semne și simptome ale unei boli a valvelor cardiace, numită insuficiență mitrală, incompetență mitrală sau regurgitare mitrală.

Aceasta este o afecțiune în care valva mitrală nu se mai închide normal, iar o parte din sângele care ajunge în ventriculul stâng se întoarce înapoi în atriul stâng.

Dacă nu este tratată corespunzător în timp util, această afecțiune poate duce la complicații grave, precum insuficiența cardiacă ori fibrilația atrială.

De aceea, este indicat un consult de cardiologie de îndată ce apar primele semne și simptome. În acest fel, în urma unor analize și investigații specifice, medicul poate stabili diagnosticul corect și poate recomanda tratamentul adecvat. P

entru diagnosticul acestei afecțiuni, după anamneză și un examen clinic amănunțit, medicul cardiolog poate recomanda o serie de investigații – o electrocardiogramă (EKG), care măsoară activitatea electrică a inimii cu ajutorul unor electrozi plasați la nivelul pielii, sau o ecocardiografie, care poate stabili și gradul de insuficiență mitrală: ușoară, moderată sau severă.

De asemenea, medicul mai poate solicita efectuarea unei radiografii toracice, care poate depista o inimă mărită sau prezența lichidului la plămâni, un examen CT toracic, un RMN sau o procedură de cateterism cardiac, atunci când alte investigații nu au furnizat informații clare.

După stabilirea diagnosticului, pacienții cu regurgitare mitrală vor primi tratamentul indicat, care poate fi medicamentos, intervențional sau chirurgical.