Orice persoană s-a confruntat la un moment dat cu dureri de burtă, acestea fiind printre cele mai frecvente simptome, pentru că pot să apară din multe cauze.
Durerea abdominală poate fi prezentă într-o indigestie, des întâlnită mai ales de Sărbători, când alimentația este mai bogată în grăsimi de origine animală, dar poate fi determinată și de boli severe, precum hepatita, colecistita, pancreatita sau de complicații care pun viața în pericol, cum sunt peritonita, embolia pulmonară ori infarctul miocardic acut.
Percepția durerii este diferită de la o persoană la alta și nu poate fi măsurată obiectiv. Indiferent de severitatea acestui simptom însă, durerea abdominală nu trebuie neglijată dacă nu se ameliorează în scurt timp sau dacă este însoțită și de alte manifestări clinice, precum febră, greață și vărsături sau dispnee.
În asemenea situații, pacientul trebuie să ceară cât mai repede ajutor medical, pentru un diagnostic corect și un tratament prompt și adecvat.
În cazul simptomelor digestive, cum este durerea de burtă, investigațiile includ o ecografie abdominală, iar în funcție de indicația medicală, pot fi necesare și o endoscopie digestivă superioară, o colonoscopie, un examen RMN abdominal sau o tomografie computerizată. În acest fel, medicul poate stabili rapid și sigur diagnosticul, pentru a recomanda tratamentul potrivit. Dacă este necesar, pacientul va fi consultat și de un medic specialist.
La recomandarea medicului, pacientul poate fi internat pe secția de specialitate, pentru monitorizare și continuarea investigațiilor, sau poate fi externat după administrarea tratamentului și stabilizare.