SCHIMBARE RADICALĂ: Fotbalul se inspiră de la rugby: Apare cartonașul albastru. Cu ce sancțiuni vine

O nouă schimbare de regulament, confirmată de FIFA, promite să aducă un suflu nou în modul de arbitraj al meciurilor. După o perioadă de cinci decenii în care regulile de sancționare s-au bazat exclusiv pe cartonașele galbene și roșii, se pregătește introducerea unui element inovator: cartonașul albastru.

Această noutate va fi oficializată de International Football Association Board (IFAB) în cadrul unei întâlniri ce va avea loc vineri, marcând un moment istoric în evoluția regulamentului din fotbal, scrie iamsport.ro.

Cartonașul albastru va avea rolul de a trimite jucătorii într-o așa-numită “sin bin”

Cartonașul albastru va avea rolul de a trimite jucătorii într-un așa-numit “sin bin” (zonă de penalizare temporară) pentru o durată de 10 minute, ca urmare a comiterii unor faulturi cinice sau a manifestării unui comportament nesportiv față de oficialii meciului. Măsura își propune să aducă o mai mare corectitudine în joc, sancționând jucătorii astfel într-un mod mai eficient.

Implementarea acestei noi reguli va aduce, de asemenea, o schimbare în sistemul de avertizare al jucătorilor. Astfel, un jucător care acumulează două cartonașe albastre în cadrul aceleiași partide sau o combinație între un cartonaș albastru și unul galben va fi eliminat de pe teren. Se preconizează că primele teste la nivel înalt ale acestei noi reguli vor începe în această vară, deși competițiile de top vor fi excluse din faza inițială de testare.

Există posibilitatea ca meciurile din cadrul FA Cup și Women’s FA Cup să fie incluse în aceste teste

Există posibilitatea ca meciurile din cadrul FA Cup și Women’s FA Cup să fie incluse în aceste teste pilot, Federația Engleză de Fotbal analizând posibilitatea de a-și oferi competițiile din sezonul viitor pentru această fază experimentală.

Deja, în fotbalul de amatori din Țara Galilor, cartonașul albastru a fost utilizat în cadrul unui proiect pilot.

Această inițiativă nu este straină în peisajul fotbalistic european. De exemplu, în Portugalia, a fost introdusă recent o nouă măsură care premiază fair-play-ul, prin acordarea unui cartonaș alb.

Acesta a fost folosit pentru prima dată anul trecut, într-un meci din divizia a cincea, pentru a recunoaște gestul unui jucător care a ales să nu profite de o eroare a adversarului, rănit pe teren.