IMPORTANT: Screening-ul auditiv al nou-născutului – ACUM DISPONIBIL ȘI LA NOI. Unde poate fi efectuat

Screening-ul auditiv al nou-născutului este o testare obiectivă a auzului. Testarea urmărește detectarea încă din primele zile de viață a copiilor cu tulburări de auz. Testele efectuate din timp vă vor ajuta să aflați dacă bebelușul dumneavoastră suferă de pierderea auzului, încă de la o vârstă foarte fragedă. Acest lucru este important pentru dezvoltarea sa ulterioară.

În lipsa screening-ului auditiv copiii cu hipoacuzie sunt diagnosticați la o vârstă medie de doi ani și jumătate, ceea ce înseamnă o perioadă lungă de deprivare auditivă cu impact negativ asupra achiziționării limbajului.

Începând cu luna ianuarie, toate maternitățile din țară au fost echipate cu aparate moderne primite din partea UNICEF, pentru ca toți copiii nou-născuți să fie testați la auz, încă din primele ore de viață.

Începând cu anul 2024, în premieră, realizarea screening-ului auditiv tuturor nou-născuților va fi acoperită de programul unic de asigurări medicale. Acest lucru este prevăzut în proiectul Bugetului Fondului de asigurări obligatorii de asistență medicală pentru 2024, aprobat de Guvern.

Proiectul mai prevede că statul va asigura plata indemnizaților pentru naveta personalului medical, în cazul deplasării la locul de muncă într-o altă localitate decât cea în care locuiesc.