Moldova depășește media globală la băutul de cafea. Câte cești consumă moldovenii anual

În anul 2024 Moldova cu un consum de 153 cești de cafea anual pe cap de locuitor adult, va depăși media globală, însă mai are mult până la media Europeană. În anul 2020 Moldova avea cel mai mic consum de cafea din Europa, dar cel puțin la acest capitol noi creștem mult mai rapid decât alte țări așa că deja putem estima că astăzi nu mai suntem ultimii în Europa la acest capitol. 

Estimăm că în 2024 Moldova v-a importa circa 2 mii tone de cafea în valoare de circa 16 milioane USD. Datele din anii precedenți ne arată că aproape 60% din tot consumul de cafea din Moldova este importat din Italia, urmată de Germania cu 10% și Rusia 8,6%, spune expertul Veaceslav Ionița.

Este necesar de menționat că din țările care cresc boabe de cafea noi importăm doar 4,6% din consumul nostru de cafea, restul peste 95% noi importăm din țările industrializate, care au dezvoltat o industrie a cafelei bazată pe boabele de cafea importată.

Spre exemplu Italia importă boabe de cafea, din țările care cresc cafea, la un preț mediu de 3,7 USD/kg, o prelucrează și apoi o exportă la un preț mediu de 7,7 USD/kg, Noi procurăm cafeaua din Italia la un preț mediu de 7,4 USD/kg.

Deci peste 95% din consumul nostru de cafea provine din țările înalt dezvoltate, care prelucrează cafeaua, dar nu și o produc.

Trebuie să remarcăm că în ultimii câțiva ani în Moldova s-au dezvoltat câteva prăjitorii de cafea și noi am ajuns să importăm peste 70 tone de boabe de cafea ne-prăjită anual. Totodată Moldova, chiar dacă în volume mici, dar exportă cu succes cafea sub brand național. Astfel noi importăm boabe de cafea de o calitate ridicată și un preț dublu comparativ cu Italia de 7,5 USD/kg. Dar și prețul de export al cafelei moldovenești este mult mai mare. Noi exportăm cafeaua la un preț mediu de 14,4 USD/kg, dublu față de prețul mediu de export a cafele din Italia.

Cafeaua din țări precum Italia, Germania, Rusia, importată de noi este o cafea de larg consum. Cafeaua exportată de Moldova este de nișă, pentru un grup specific de consumatori și are un preț de export mult mai ridicat.

Exporturile Moldovei de cafea se ridică la 650 mii USD anual (datele pentru 2022) și cea mai mare piață de desfacere este România, unde noi exportăm peste 85% din cafeaua produsă în Moldova. Mai multe despre acest produs nou în exporturile moldovenești, voi reveni în timpul apropiat.