Răzvan Burleanu, printre favoriții la șefia UEFA. Ce legende ale fotbalului trebuie să învingă

Răzvan Burleanu ar putea fi noul șef de la UEFA. Președintele FRF se află printre principalii favoriți să îi ia locul lui Aleksander Ceferin în 2027, atunci când actualul președinte își încheie mandatul. Burleanu se află pe o listă selectă cu viitori probabili președinți UEFA, alături de foști mari fotbaliști precum Luis Figo, Zvonimir Boban sau Predrag Mijatovic.

Răzvan Burleanu, printre favoriții la șefia UEFA
Aleksander Ceferin este președintele forului continental încă din septembrie 2016, însă deja a anunțat că în 2027 nu va mai candida pentru un nou mandat.

”Am luat de șase luni această decizie. Motivul e că, după un timp, fiecare organizație are nevoie de sânge proaspăt, dar mai ales pentru că am fost departe de familie șapte ani. Premeditat nu am vrut să dezvălui până acum ce gândesc, fiindcă voiam să văd adevărata față a unor oameni și am văzut-o”, a spus Ceferin, la conferința de presă de după congresul UEFA de la Paris.

Cotidianul spaniol AS a prezentat o listă cu patru potențiali lideri ai UEFA printre care şi președintele FRF, Răzvan Burleanu, dar și cei trei foști mari fotbaliștii.

Portughezul Luis Figo, Balon de Aur în 2000, a candidat, în 2015, la președinția FIFA. Acesta ar fi vrut să-l înlocuiască pe elvețianul Sepp Blatter, dar, în cele din urmă, s-a retras.

”Are contacte solide și a fost mereu alături de Ceferin de când slovenul a ajuns la conducere”, au precizat cei de la AS.

Muntenegreanul de 55 de ani, Predrag Mijatovic, jucător la Real Madrid în perioada 1996-1999, este ”consilier al lui Ceferin, are legături puternice cu UEFA și este influent în luarea deciziilor președintelui. Amândoi sunt din Balcani”, mai scriu jurnaliștii spanioli.

Al treilea, Zvonimir Boban, a avut mai multe funcții importante la FIFA și UEFA. A fost secretar-adjunct al FIFA (2016-2019) și director tehnic la UEFA (2021-2024).