Din 2020, Naționala de Volei a Moldovei nu a mai ieșit pe arena internațională. Atunci, Moldova a ocupat locul 3 învingând Spania și Cipru. Ne-am întrebat de ce nu au mai ajuns la competiții internaționale de aproape patru ani. Pentru a afla răspunsul am contactat Federația Națională de Volei. Conducerea Federației ne-a spus că problema este lipsa finanțării suficiente pentru deplasări în afara țării și participarea la campionate europene sau mondiale. La rândul său, Ministerul Educației și Cercetării spune că Moldova nu este suficient de bună la volei pentru a participa la evenimente sportive de talie internațională.
„Participarea echipei naționale de volei în competițiile internaționale reprezintă o prioritate pentru Federația de Volei din Moldova. Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem că provocările financiare constituie un obstacol major în acest sens. Organizarea și întreținerea unei echipe de 12 jucători, plus staff-ul tehnic adițional de 3-4 persoane, necesită resurse financiare semnificative. Având în vedere bugetul actual, este extrem de dificil, dacă nu imposibil, să susținem financiar o echipă de până la 15 persoane pentru participarea la nivel internațional,” a declarat pentru RealMedia Sergiu Predius, Secretar General al Federației de Volei din țara noastră.
L-am contactat și pe secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării, Sergiu Gurin. Acesta ne-a zis că Voleiul nu este unul dintre sporturile cele mai dezvoltate în Moldova și că Ministerul finanțează Federația de Volei la fel ca și pe celelalte Federații, doar că naționala de Volei nu ajunge pe arene internaționale din cauza că nu sunt suficient de pregătiți.
În contextul declarațiilor secretarului de stat, Federația de Volei a menționat că la nivelul sporturilor de echipă, Federația de Volei a Moldovei se mândrește cu cele mai bune performanțe în cadrul activităților olimpice, în anul 2023 având cel mai mare punctaj din toate Federațiile de sporturi în echipă.
„Noi înțelegem și statul. Federațiile sporturilor de echipă necesită un mai mare impact financiar decât Federațiile de sport individual. Pentru stat e destul de greu de întreținut sporturile de echipă. Ar fi bine să se adopte o lege prin care să permită agenților economici să susțină financiar Federațiile.
Echipa națională de volei a Moldovei ocupă locul 65 în clasamentul mondial, un rezultat notabil care ne plasează la același nivel cu rugby-ul, printre cele mai competitive sporturi de echipă din țara noastră. De exemplu Fotbal locul 144, basist locul 152. Este demn de menționat succesul obținut în calificările pentru Jocurile Europene, unde echipa noastră a obținut victorii semnificative, inclusiv împotriva naționalei Spaniei, fosta campioană europeană. În plus, am reușit să învingem echipe cu tradiție și dezvoltare remarcabilă în volei, precum Austria, Finlanda și România,” a declarat pentru RealMedia Secretarul General al Federației de Volei.
Referitor la finanțarea anuală alocată de Minister, reprezentantul Federației ne-a spus că informațiile despre bugetul Federației sunt complet transparente și pot fi accesate public pe site-ul oficial al Ministerului. Astfel, pentru anul 2024, Federația de Volei din Moldova va beneficia de o alocare bugetară de aproximativ 800.000 de lei din partea Ministerului Educației și Cercetării. Această sumă este destinată să sprijine activitățile Federației, inclusiv dezvoltarea și promovarea voleiului la nivel național.
Amintim că acum câteva zile RealMedia a scris despre istoria unui sportiv moldovean care este campion al României la volei. De ce nu joacă în naționala Republicii Moldova puteți afla în știrea de AICI.