Daca tocmai ati fost afara in frig sau daca aerul conditionat din birou este dat la maxim, este normal sa simtiti ca mainile va sunt reci si va este frig. Nu este un semn patologic daca aveti maini reci in urma unei expuneri la temperaturi joase sau la obiecte reci.
Daca aveti insa mainile reci intotdeauna, chiar si atunci cand nu va aflati langa o sursa de frig, acesta poate fi un simptom a unei afectiuni de fond ce altereaza circulatia sangelui de la nivelul mainilor.
Sangele circula prin artere de la inima pana la maini, unde ajunge prin intermediul arterei ulnare si a arterei radiale, arterele principale regasite in antebrat. Atunci cand sunteti expus la frig, musculatura acestor artere se contracta si apare fenomenul de vasoconstrictie, un fenomen adaptativ al organismului de a conserva caldura din corp, scrie sfatulmedicului.ro.
Uneori insa aceste vase se contracta spontan, fara sa existe o sursa de frig declansatoare. Medicii numesc acest fenomen vasospasm, iar vasospasmele pot cauza senzatia de rece la nivelul mainilor chiar si atunci cand va aflati intr-un mediu cu temperatura normala, confortabila. Mainile devin reci, se simt reci si va dau deseori senzatia de frig general.
Semne si simptome
De cele mai multe ori, mainile reci nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Totusi, acestea pot fi un semn al unei patologii de fond si se pot insoti de diverse semne si simptome, considerate semnale de alarma. Mergeti la medic daca observati ca aveti maini reci intotdeauna si/sau daca observati simptome asociate, precum:
• Ulcere tegumentare
• Durere la nivelul mainilor
• Parestezii, senzatie de amorteala
• Modificari de culoare
• Senzatie de picioare reci asociata
Cauze
Cea mai comuna cauza a mainilor reci este mediul rece, cu temperatura joasa, aceasta fiind o reactie normala termica. Patologiile ce evolueaza si prin maini reci constant sunt:
• Sindromul Raynaud. Sindromul Raynaud este o patologie in care vasele de sange de la nivelul degetelor se contracta brusc si spontan; acesta poate fi declansat de frig, insa poate aparea si in medii calde, fiind mult mai frecvent la femei. Pielea mainilor isi modifica culoarea in mod specific, fiind pe rand rosie, albastra si ulterior alba.
• Hipotiroidismul. Hipotiroidismul este patologia endocrina in care glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni, hormoni cu rol esential in reglarea temperaturii corpului si a metabolismului. Pacientii cu aceasta disfunctie au senzatie permanenta de frig, inclusiv la nivelul mainilor.
• Boala arteriala periferica. In bolile arteriale periferice, vasele arteriale sunt afectate de catre placile de aterom (ateroscleroza), fiind mult ingustate. In aceste vase, sangele circula mai prost, iar pielea devine rece si palida. Pot surveni complicatii severe, atunci cand nu este tratata
• Lupus. Lupusul sistemic este o boala autoimuna ce cauzeaza tumefiere si inflamatie in organism. Pacientii cu Lupus au leziuni tegumentare si ale sangelui, ceea ce poate cauza sensibilitate crescuta la modificarile de temperatura. Lupus-ul se asociaza frecvent cu sindromul Raynaud.
• Sclerodermia. Sclerodermia este o boala autoimuna ce duce la intarirea pielii de la nivelul mainilor, astfel ca vascularizatia poate deveni deficitara.
Optiuni de tratament
Medicul va urmari sa trateze cauza mainilor reci, atunci cand aceasta exista. Astfel tratamentul variaza in functie de contextul clinic al fiecarui pacient. In plus fata de tratamentul specific fiecarei patologii, veti primi recomandari cu privire la imbunatatirea fluxului sanguin de la nivelul mainilor:
• Limitarea expunerii la frig, atat in exterior cat si in interior
• Purtarea manusilor si a accesoriilor potrivite pentru vremea rece
• Gestionarea stresului si anxietatii
• Evitarea produselor cu tutun
• Limitarea consumului de alcool si de cafea
• Folosirea produselor de ingrijire a pielii intens hidratante si potrivite pentru dumneavoastra
Poate fi nevoie si de medicamente eliberate cu prescriptie medicala, in procesul de tratament al bolii de fond.
In cazuri rare, pacientii pot avea nevoie de mici interventii chirurgicale sau injectii de bloc nervos pentru a dezactiva nervii de la nivelul mainii.
Remedii facute acasa
Desi suna evident, una dintre cele mai bune modalitati prin care puteti reduce senzatia permanenta de maini reci este prin reducerea timpului petrecut in medii reci. Multe obiecte sau medii sunt mai reci decat le simtim in restul corpului: dormitorul, spatiul de lucru, masina.
Incercati sa identificati situatiile in care mainile devin reci si evitati-le sau gestionati-le mai bine, protejandu-va mainile de frigul direct. Evitati manipularea obiectelor reci precum sticlele de apa foarte reci, alimentele reci sau chiar si telefonul, dupa o perioada de stat in exterior.
Riscuri si complicatii
Este rara aparitia complicatiilor din cauza mainilor reci. Patologiile ce duc la maini reci pot produce si leziuni profunde ale tesuturilor mainii, crescand riscul de ulcere tegumentare si alte tipuri de afectiuni dermatologice.
In cazurile extreme, aceste ulcere netratate evolueaza spre gangrena, care este un tip de necroza a pielii si induce necesitatea de amputatie a mainii sau degetelor afectate. Astfel, daca observati leziuni tegumentare asociate senzatiei de frig, mergeti imediat la un medic, intrucat este posibil ca fluxul sanguin sa fie intens restrictionat.
Cand ar trebui sa mergeti la medic?
Fiti atent in ce situatii aveti mainile reci, iar daca aceasta senzatie apare indiferent de temperatura din mediu, mergeti la medic. Prezenta simptomelor asociate sau a leziunilor tegumentare este un argument in plus de a face o vizita la medic, pentru diagnostic si tratament precoce.
Concluzie
Mainile reci apar frecvent si natural in urma expunerii la temperaturi scazute, insa atunci cand aveti permanent senzatia de maini reci, chiar si in medii calde, problema trebuie investigata medical. Exista factori ai stilului de viata ce cresc riscul de circulatie deficitara a sangelui la nivelul mainilor, dar si patologii complexe de fond. Discutati cu medicul dumneavoastra despre planul optim de tratament.