Alimentele care ajută la detoxifiere. Beneficii și importanța pentru organism

In domeniul medicinei alternative, termenul de detoxifiere este folosit pentru a se referi la curatarea corpului care se efectueaza prin eliminarea toxinelor din organism.

Ce este detoxifierea?

Detoxifierea in acest domeniu consta in principal in eliminarea substantelor pe care organismul le-a acumulat si care se pot elimina in mod activ numai prin suplimente sau sprijin alimentar. Aceasta acumulare de toxine inutile ne poate face sa ne simtim obositi si lipsiti de vitalitate.

Trebuie sa tinem cont de faptul ca detoxifierea este un proces natural. Organismul este responsabil pentru neutralizarea toxinelor, iar corpul nostru are un sistem magnific care se ocupa de acest proces. In acest caz, atat ficatul, cat si rinichii sunt responsabili, prin urmarea unei diete bogate in alimente detoxifiante, pentru eliminarea tuturor toxinelor. Este important sa ne curatam in mod corespunzator toxinele, deoarece organele vitale, cum ar fi ficatul, rinichii, pielea si intestinele, sunt implicate in procesele de detoxifiere. Aceste organe sunt uneori condamnate la suprasolicitare din cauza consumului excesiv de alimente nesanatoase, alcool, tutun, medicamente etc.

Cum functioneaza detoxifierea in organism?

Principalul organ responsabil pentru eliminarea toxinelor este ficatul, care le trimite la rinichi prin sange, astfel incat acestea sa fie eliminate prin urina sau sub forma de bila la intestine, pentru a le elimina prin fecale. Prin urmare, prin actiunea drenarii acestor substante, favorizam procesul de detoxifiere.

Lichidele au un rol fundamental in acest proces, deoarece vor fi responsabile pentru transportul toxinelor la destinatie, pentru a fi evacuate. In acest sens, este esential sa fim bine hidratati in orice moment, pentru a ajuta ca acest proces sa aiba loc in mod natural. Cu stres, oboseala, obiceiuri proaste, impreuna cu o dieta dezechilibrata, acest proces, prezent in mod natural in corpul nostru incetineste. Ca atare, este important sa se mentina o dieta detoxifianta pentru a evita afectiuni sau tulburari, cum ar fi: Crestere in greutate, Oboseala, Insomnie, Transpiratii excesive.

Importanta detoxifierii organismului

Oamenii au nevoie, de obicei, de energie, din alimentele pe care le consuma zilnic, pentru a supravietui. Acest proces natural pe care il numim metabolismul nutrientilor genereaza substante intermediare sau finale pe care le putem considera toxine si care trebuie eliminate de corpul nostru.

Toxinele care se acumuleaza in organism pot avea doua surse:

Endogene: Ele sunt generate in celule prin procesele metabolice de obtinere a energiei.

Substante exogene, cum ar fi alcoolul, tutunul sau poluarea mediului, care, impreuna cu lipsa alimentelor detoxifiante, provoaca deteriorarea corpului nostru.

Purificarea corpului va fi, de asemenea, observata si in piele. Pielea participa activ la procesul de curatare a corpului prin secretii, cum ar fi transpiratia, favorizand eliminarea substantelor reziduale care circula in sange. Atunci cand se acumuleaza prea multe toxine in sange, capacitatea excretoare a pielii sufera, provocand eruptii cutanate si puncte negre.

Ce beneficii are detoxifierea?

Se pot distinge mai multe avantaje ale procesului de detoxifiere, printre care se numara si urmatoarele

Intareste sistemul imunitar

Toxinele ne compromit sistemele de aparare si ne fac vulnerabili in fata eventualelor afectiuni. Detoxifierea alcalinizeaza organismul si ajuta sistemul imunitar.

Ajuta la pierderea in greutate

Celulele grase stocheaza toxine si, prin urmare, pierderea in greutate nu este necesara numai pentru a elimina excesul de grasime, ci si pentru a elibera reziduurile toxice. Deci, pentru cei care se intreaba de ce este greu sa piarda in greutate, in ciuda unei diete sanatoase si a exercitiilor fizice regulate, o detoxifiere poate fi raspunsul. Acest proces elimina toxinele din celulele grase, imbunatateste metabolismul si stimuleaza capacitatea organismului de a pierde in greutate in mod natural.

Dieta deficitara si expunerea continua la elementele nocive ale mediului conduc la acumularea principalilor factori responsabili de imbatranirea prematura: metale grele (plumb, mercur) si radicali liberi (molecule reactive care afecteaza ADN-ul si reproducerea celulelor). In timpul unei detoxifieri, acestea sunt indepartate de pe suprafata intestinului, ceea ce permite o mai buna absorbtie a nutrientilor, antioxidantilor si vitaminelor.

Imbunatateste calitatea pielii

Cele mai clare semne de toxicitate se reflecta in afectiunile pielii. Eruptiile acneice si pielea lipsita de stralucire sunt aspecte ce indica faptul ca poate fi utila o detoxifiere.

Creste energia si ofera un sentiment general de bunastare

Prin oprirea ingerarii toxinelor si a alimentelor iritante, volumul de munca al corpului nostru scade si toata energia este pusa in slujba mintii noastre si a regenerarii organelor. Ca urmare, atunci cand ne detoxifiem organismul, ne simtim plini de vitalitate.

Lupta impotriva stresului

Prin eliminarea toxinelor, eliminam, de asemenea, simptomele secundare ale toxicitatii, cum ar fi anxietatea, iritabilitatea, impulsivitatea si oboseala.

Care sunt alimentele care ajuta la detoxifiere?

Stim ca fluidele promoveaza drenajul si, odata cu detoxifierea organismului, vom favoriza intregul proces. Fructele si legumele ar trebui sa fie baza dietei noastre. Iata ce alimente favorizeaza procesul de detoxifiere:

Sfecla
Morcov
Anghinare
Sparanghel
Salata verde
Telina

Aceste alimente contin o componenta a functiilor diuretice care favorizeaza tranzitul intestinal, sunt bogate in fibre, si, de asemenea, sunt ieftine in functie de sezon, astfel incat cresterea consumului acestora va ajuta organismul sa se detoxifice intr-un mod sanatos si natural.

Fructe care pot fi de folos in procesul de detoxifiere

Ananas
Capsuni
Kiwi
Lamaie
Mar
Afine
Acestea sunt fructe care, ca si in cazul legumelor, ne vor oferi multe fibre.