EXCLUSIV: Multiplul campion european la Judo, Victor Sterpu, suspendat de către Agenția Antidoping

Multiplul campion european la Judo, moldoveanul Victor Sterpu, ar fi fost suspendat din sport. Se pare că acesta nu a conștientizat responsabilitatea completării informațiilor despre localizarea sa în aplicația ADAMS, concepută de către Agenția Mondială Antidoping (WADA).

Motivul suspendării sportivului ar fi „neglijența legislației antidoping”. Acesta nu s-ar fi conformat regulilor antidoping și nu ar fi indicat corect în aplicație adresa unde se va afla, la solicitarea Agenției Antidoping.

Decizia a fost luată de către Agenția Națională Antidoping (ANAD), în baza încălcării reglementărilor antidoping. Menționăm că redacția RealMedia a aflat despre acest incident din surse demne de încredere, după care, informația a fost confirmată pentru noi și de către președintele Federației Naționale de Judo, Andrei Golban.

„Victor Sterpu nu e de vină, el era printre primii care au fost înscriși în această aplicație și nu a reușit să înțeleagă până la urmă cum funcționează și ce trebuie să facă. Astfel, a luat trei cartonașe galbene pentru că nu a fost găsit pe adresa indicată de trei ori. De asta a fost suspendat. Ultima atenționare a fost pentru faptul că nu a fost lumină, era stare de urgență, în Moldova nu a fost lumină, iar indicația în programul ADAMS nu a fost expediată, pur și simplu nu a ajuns”.

Mai mult, președintele Federației de Judo ne-a mărturisit că Victor era gata și să renunțe la sport.

„Eu cu greu l-am convins să rămână în sport. El a trecut printr-o perioadă tare grea. Era gata să se retragă cu totul din Judo și din sport în general. A vrut să plece peste hotare la lucru chiar”.

Curios este și faptul că Victor Sterpu a fost lipsit și de bursa din partea Ministerului Educației și Cercetării pe perioada suspendării. Redacția RealMedia l-a contactat pe Secretarul de Stat al MEC, Sergiu Gurin, însă acesta se află la moment într-o deplasare peste hotarele țării. Astfel, noi am înaintat o solicitare către serviciul de presă al MEC, în care am întrebat de ce a fost lipsit de bursă sportivul Victor Sterpu. Vom reveni neapărat cu o actualizare a știrii când vom primi răspunsul.

Așadar, la scurt timp după ce ANAD a anunțat Ministerul Educației și Cercetării (MEC) despre descalificarea sportivului, MEC a solicitat Federației de Judo a Republicii Moldova să-l suspende pe Sterpu din lotul național și să nu fie delegat la competiții sportive naționale și internaționale, începând cu 21 iulie 2023. (la baza solicitării stă scrisoarea cu nr 06/2-09/3379 din 26.07.2023).

Cu detalii despre încălcările sportivului, termenul suspendării, dar și reacția Agenției Antidoping, vom reveni în scurt timp.

Amintim că judocanul Victor Sterpu a fost și primul moldovean care a cucerit medalia de aur la Campionatul European. S-a întâmplat în 2020. Pentru această performanță, sportivul a fost remunerat cu un apartament în Chișinău, din partea federației de profil.

Menționăm că Agenția Mondială Antidoping (WADA) a dezvoltat un sistemul de administrare (ADAMS), un mod simplu și rapid pentru sportivi, unde pot să-și furnizeze informațiile despre locația acestora.

Fiecare organizație națională anti-doping își întocmește propriul Lot de testare, iar sportivii au obligația de a furniza informațiile de localizare în ADAMS.

Orice combinație de trei teste neefectuate și/sau încălcări ale obligației de a furniza de informațiile privind localizarea, săvârșite într-o perioadă de 12 luni de către un sportiv care face parte din Lotul de testare înregistrat, constituie încălcare a reglementărilor anti-doping. (art. 2.4. din Codul Mondial Anti-Doping)

Conform art. 10.3.2 din Codul Mondial Anti-Doping “Pentru încălcările articolului 2.4 perioada de suspendare va fi de 2 (doi) ani, cu posibilitatea reducerii la o perioadă minimă de 1 (un) an, în funcție de gradul de vinovăţie a sportivului.”