EXCLUSIV: Reacția judocanului Victor Sterpu la suspendarea sa: „Vreau să uit ce a fost ca pe un coșmar”

„Vreau să uit tot ce a fost ca pe un coșmar. Important e că acum deja totul e bine și joi plec la competiții în Uzbekistan. Nu vreau să îmi amintesc și nici să discut pe tema asta.” Asta ne-a spus judocanul Victor Sterpu, fiind rugat să comenteze motivul suspendării sale din sport.

Acesta ne-a menționat că a fost suspendat din martie 2023 până în martie 2024. Astfel, pe 1 martie expiră termenul de suspendare și sportivul urmează să participe în perioada 1-3 martie curent la GRAND SLAM 2024 în Uzbekistan.

Amintim că multiplul campion european la judo ar fi fost suspendat din sport după ce acesta nu a conștientizat responsabilitatea completării informațiilor despre localizarea sa în aplicația ADAMS, concepută de către Agenția Mondială Antidoping (WADA).

Motivul suspendării sportivului ar fi „neglijența legislației antidoping”. Acesta nu s-ar fi conformat regulilor antidoping și nu ar fi indicat corect în aplicație adresa unde se va afla, la solicitarea Agenției Antidoping.

Președintele Federației Naționale de Judo, Andrei Golban, ne-a declarat: „Victor Sterpu nu e de vină, el era printre primii care au fost înscriși în această aplicație și nu a reușit să înțeleagă până la urmă cum funcționează și ce trebuie să facă. Astfel, a luat trei cartonașe galbene pentru că nu a fost găsit pe adresa indicată de trei ori. De asta a fost suspendat. Ultima atenționare a fost pentru faptul că nu a fost lumină, era stare de urgență, în Moldova nu a fost lumină, iar indicația în programul ADAMS nu a fost expediată, pur și simplu nu a ajuns”.

Mai mult, președintele Federației de Judo ne-a mărturisit că Victor era gata și să renunțe la sport.

„Eu cu greu l-am convins să rămână în sport. El a trecut printr-o perioadă tare grea. Era gata să se retragă cu totul din Judo și din sport în general. A vrut să plece peste hotare la lucru chiar”.

Amintim că judocanul Victor Sterpu a fost și primul moldovean care a cucerit medalia de aur la Campionatul European. S-a întâmplat în 2020. Pentru această performanță, sportivul a fost remunerat cu un apartament în Chișinău, din partea federației de profil.