EXCLUSIV: Reacția directorului Agenției Antidoping referitor la cazul de dopaj al judocanului Victor Sterpu

Artiom Jucov, director al Agenției Naționale Antidoping (ANAD), despre cazul de dopaj al judocanului Victor Sterpu: „Domnul Victor Sterpu a fost inclus în lotul de testare înregistrat al Federației Internaționale de Judo, însă toate procedurile au fost făcute prin intermediul Agenției Internaționale de Testare.” Potrivit lui Jucov, sportivul a fost inclus în luna decembrie 2021 în acest lot, fiind obligat să prezinte la fiecare trei luni informația despre localizarea sa, conform punctului 2.4 din Codul Mondial Antidoping.

„Dumnealui nu a completat această informație la timp, iar necompletarea de trei ori a informației este sancționată ca și dopaj,” a declarat Artiom Jucov pentru RealMedia.

Astfel, judocanul Victor Sterpu a fost exclus pentru o perioadă de 17 luni, respectiv din 1 octombrie 2022 și până pe 1 martie 2024.

Fiind întrebat de către noi cine e de vină în această situație, Jucov ne-a menționat că vina o poartă numai sportivul.

Referitor la aplicația ADAMS, în care sportivii selectați de către Agenția Internațională de Testare trebuie să se înregistreze și să ofere informațiile solicitate, Jucov a menționat că „este o aplicație prietenoasă sportivilor. În acest caz contează responsabilitatea și disciplina sportivilor. Aplicația poate fi folosită chiar din telefon. Mai mult, pe internet sunt o mulțime de clipuri video informative din care sportivii se pot învăța să o folosească. La fel, în cadrul sistemului există un ghid în limba română pentru utilizarea aplicației,” ne-a mai spus directorul Agenției Naționale Antidoping (ANAD).

Amintim că judocanul Victor Sterpu a fost și primul moldovean care a cucerit medalia de aur la Campionatul European. S-a întâmplat în 2020. Pentru această performanță, sportivul a fost remunerat cu un apartament în Chișinău, din partea federației de profil.

Menționăm că Agenția Mondială Antidoping (WADA) a dezvoltat un sistemul de administrare (ADAMS), un mod simplu și rapid pentru sportivi, unde pot să-și furnizeze informațiile despre locația acestora.

Fiecare organizație națională anti-doping își întocmește propriul Lot de testare, iar sportivii au obligația de a furniza informațiile de localizare în ADAMS.

Orice combinație de trei teste neefectuate și/sau încălcări ale obligației de a furniza informațiile privind localizarea, săvârșite într-o perioadă de 12 luni de către un sportiv care face parte din Lotul de testare înregistrat, constituie încălcare a reglementărilor anti-doping. (art. 2.4. din Codul Mondial Anti-Doping)

Conform art. 10.3.2 din Codul Mondial Anti-Doping “Pentru încălcările articolului 2.4 perioada de suspendare va fi de 2 (doi) ani, cu posibilitatea reducerii la o perioadă minimă de 1 (un) an, în funcție de gradul de vinovăţie a sportivului.”