FOTO: Vasile Hapun – moldoveanul care a câștigat pentru a 9-a oară Campionatul României la squash: „Asta înseamnă să fii cel mai bun într-o țară care are cultură și istorie în sport”

Vasile Hapun – moldoveanul în vârstă de 28 de ani care a câștigat pentru a 9-a oară titlul de campion al României la squash în cadrul Campionatului Național de Squash 2024.
Acesta mai are în palmares încă 8 titluri de campion al României.
Vasile a început squash-ul la 12 ani ani, sub îndrumarea unui antrenor din Chișinău. Deși născut în Republica Moldova, puștiul a ales să reprezinte România.

În toamna lui 2014, Vasile s-a mutat la București și a început un program extrem de riguros de antrenament.

Au urmat concursuri de juniori din Europa. A bifat British Open, considerat cel mai prestigios turneu la Under 19, dar și alte competiții în Luxemburg, Ungaria, Germania, Spania, Portugalia, Italia, Elveția sau Cehia.

„Pentru mine, să fiu campion național al României înseamnă să fii cel mai bun într-o țară care are cultură și istorie în sport. Este o onoare să deții și să câștigi în fiecare an acest titlu, fiind o încercare care mi-o asum cu plăcere. Sunt foarte mândru că dintr-o țară săracă ca Republica Moldova pot proveni campioni care domină campionatul național al României și nu numai. Pe lângă toate, la moment sunt cel mai înalt clasat din spațiul Europei de Est și Balcani,” a declarat Vasile pentru Realmedia.

Menționăm că Comitetul Olimpic Internațional a decis să includă squash-ul pe lista sporturilor de la Jocurile Olimpice din 2028 de la Los Angeles.