Tudor Cîrlan și-a primit premiul bănesc pentru titlul de „Cel mai bun antrenor de lupte feminine al anului 2023 din Europa”. Unde este trofeul acestuia?

Trofeul pentru Cel mai bun antrenor de lupte feminine al anului 2023 din Europa nu a ajuns încă la destinatar (Tudor Cîrlan), nici la 10 zile după ce RealMedia a mediatizat controversatul subiect. Trofeul se află încă la antrenorul lotului național de lupte feminine Andrei Chiperi. În schimb Tudor Cîrlan și-a primit deja premiul bănesc în valoare de 1000 euro de la Federația Europeană de Lupte, fapt pe care ni l-a confirmat însuși Tudor Cîrlan.

Contactat de către RealMedia, președintele Federației de Lupte din Republica Moldova, Ion Gheorghiu, a declarat că nu se implică în acest subiect și nu vrea să îl mai comenteze. „Să se clarifice între ei. Eu am auzit clar cum la București a fost chemat să ridice trofeul Andrei Chiperi, mai departe nu e treaba Federației Naționale cum vor proceda. Știu doar că Tudor Cîrlan a fost contactat să își primească premiul bănesc.”

Secretarul General al Federației Naționale de Lupte, Leonid Stoțchi, la rândul său, a menționat că antrenorul Andrei Chiperi se află la moment în Italia la cantonament, urmând să se întoarcă în țară pe 20 martie. „Probabil cînd o să revină din Italia atunci o să se clarifice cu trofeul.”

Antrenorul Tudor Cîrlan, la fel, spune că până la acest moment nu l-a chemat nimeni la Federație, confirmând doar că a primit premiul bănesc din partea Federației Europene, pentru titlul de Cel mai bun Antrenor de lupte feminine al anului 2023 din Europa, pe contul bancar.

Menționăm că Federația Europeană de Lupte i-a desemnat pe Anastasia Nichita și Tudor Cîrlan drept cea mai bună luptătoare, și, respectiv, cel mai bun antrenor de lupte feminine pentru anul 2023.

Contactat de RealMedia, Ion Gheorghiu, Președintele Federației de Lupte din R. Moldova, a declarat că nu a știut că premiul era pentru Tudor Cîrlan. „Din știri am aflat și eu. Sunt multe semne de întrebare la mijloc. Eu tot eram la campionat și puteau mie în calitate de reprezentant al Federației să îmi transmită trofeul, nu lui Andrei Chiperi, dacă nu era pentru el. Urmează să discut cu Federația Europeană și să ne clarificăm,” a declarat Ion Gheorghiu.

Premiile au fost înmânate în cadrul campionatelor europene de lupte, rezervate seniorilor, care s-au desfășurat la București în februarie.

Nici Anastasia Nichita și nici antrenorul Tudor Cîrlan nu se aflau la ceremonia de premiere. Astfel, antrenorul Andrei Chiperi, în calitate de reprezentant al Federației Moldovenești de Lupte a primit premiile celor doi, pe care urma să le transmită.

Contactat de RealMedia, Andrei Chiperi a spus că nu știa pentru cine e premiul și că urmează să se întâlnească să discute. „Nu e problema într-o piramidă de sticlă. I-o dau înapoi, nu îmi dă mie nimic acest trofeu, dar nu era cazul să se ajungă deodată în presă, fără să discutăm pe intern. Eu înțeleg prea bine că se urmărește denigrarea imaginii mele,” ne-a mai declarat Andrei Chiperi.

La rândul său, Tudor Cîrlan ne-a spus că se bucură dacă într-adevăr e adevărat și îi pare rău că nu a fost anunțat. „Nu știu ce e la mijloc și de ce s-a creat această situație. Eu am aflat de la Secretarul General al Federației Naționale de Lupte, Leonid Stoțchi. Dumnealui mi-a transmis scrisoarea care a venit de la Federația Europeană de Lupte. Pînă când nu m-a chemat nimeni la Federație nici să mă anunțe și nici să discutăm. Vedem ce urmează,” a declarat antrenorul de Lupte Tudor Cîrlan, pentru RealMedia.

 Redacția RealMedia l-a contactat și pe vicepreședintele Federației Europene de Lupte, Răzvan Pîrcălabu.

Oficialul european ne-a spus că în cadrul biroului executiv al Federației Europe s-a votat ca domnul Tudor Cîrlan să fie Antrenorul Anului 2023 în Europa.

„Vă zic realitatea și adevărul la cum au decurs lucrurile. În ultima ședință de Comitet Executiv al Forului European de Lupte care a avut loc cu o seară înainte de Campionatul European, am votat ca domnul Tudor Cîrlan să fie declarat Antrenorul anului 2023 în Europa. Domnul Tudor Cîrlan nu a fost prezent la competiții, și atunci a fost invitat domnul Andrei Chiperi să ridice premiul ca să îi transmită domnului Tudor Cîrlan. Mai departe nu știu cum au decurs lucrurile și cine și-a însușit mai departe laurii,” a declarat vicepreședintele Federației Europene de Lupte, Răzvan Pîrcălabu, pentru RealMedia.

Întreaga istorie AICI.