FOTO: Povestea emoționantă a judocanului Adil Osmanov: Pierderea tatălui, mutarea în Moldova și relația cu bunicul său

Unul dintre cei mai buni judocani moldoveni, Adil Osmanov, ne duce faima țării în întreaga lume, însă mai puțin vorbește despre viața sa.

Provine Adil dintr-o familie unde mama este din Moldova, iar tata din Azerbaidjan.

A început să practice sportul și anume judo, la Moscova. Primele sale lupte la judo au fost în Federația Rusă.

„Părinții mei s-au întâlnit în Russia. Mama lucra acolo, tata la fel. În anul 2017 am decis sa lupt pentru Moldova. Am trăit doi ani la cămin, la Olimpia, în timp ce părinții mei erau încă la Moscova. La început era foarte greu, mă refer la adaptare, dar am fost primit bine de băieți. La început frații Buiuc au fost antrenorii mei, dar la moment e Valeriu Duminică. Am avut tentative să lupt și pentru Azerbaidjan dar nu, am ales Moldova,” ne-a mărturisit Adil.

Acum este stabilit definitiv în Moldova, alături de mama sa. Cu părere de rău, tatăl judocanului a decedat acum un an.

„Tata dacă era în viață sunt sigur că ar fi fost mîndru de mine. Tata era bolnav de mult timp și din păcate l-am pierdut. Mai am o soră și un frate, ei tot fac judo. Mulți mă întreabă dacă mă simt moldovean sau azer. Eu nu vreau să răspund la această întrebare ca să nu supăr pe nimeni, dar când am câștigat titlul de la Linz, Grand Prinx și răsuna imnul Moldovei, am simțit că totuși sunt moldovean, aveam emoții, eram mândru pentru țara mea,” ne-a mai spus Adil.

Rădăcinile lui Adil se trag din Azerbaijan până la urmă. În Baku are rude, și în Hacimaz, la fel. Tatăl său acolo s-a născut.

„Eu nu uit că în mine este o parte din Azerbaidjan. Mama a trait câțiva ani acolo. Mama mea este din Drochia, si acolo merg, am ramas doar cu bunelul, pe care îl iubesc, este mândru de mine, mă sună la fiecare competiție și chiar plânge pentru fiecare victorie a mea. Tare îmi doresc să mă calific la olimpiadă, dar pentru asta trebuie să obțin rezultate la Campionatul European din Croatia, și Emiratele Arabe Unite. Șanse am și voi face totul pentru asta,” a mai spus judocanul.

Judocanul, angajat al Inspectoratului General de Carabinieri, a adus glorie Moldovei, câștigând cu determinare și talent turneul Grand Prix din Austria, ultimul eveniment sportiv la care a participat chiar săptămâna trecută.

Datorită victoriei obținute de Adil Osmanov Republica Moldova se află pe locul VI conform numărului de puncte din circa 80 de țări participante la campionatul din Austria.

Osmanov mai are în palmares o medalie de bronz de la Linz 2023, alta tot de bronz de la Campionatul European (U-23) la Judo, care s-a desfășurat în perioada 28-29 octombrie 2022, în orașul Sarajevo, Bosnia-Herțegovina, și o medalie de bronz de la Grand Prix-ul Austriei, obținută în mai 2023.