Liga Campionilor se va transforma radical din sezonul următor: Noul format

Liga Campionilor se va transforma radical din sezonul următor, 2024-2025. Noul format, cu 36 de echipe, nu va mai include faza grupelor.

În prima fază, participantele întâlnesc câte opt adversare diferite într-o competiție de tip campionat.

UEFA: ”Fără asistență digitală, tragerea la sorți va dura până la patru ore”
Noul format al Ligii Campionilor este atât de complex încât tragerea la sorți se va face pe computer. UEFA a constatat că fără asistență digitală tot procesul va dura până la patru ore. Cele 36 de echipe participante vor fi repartizate în urne în funcție de coeficientul UEFA.

Când o echipă va fi extrasă, software-ul va alege opt rivale. Fiecare echipă va primi câte două adversare din fiecare din cele patru urne valorice.

”Se va desfășura o ceremonie a tragerii la sorți, dar invitații vor avea un rol foarte mic în jurul urnelor”, a explicat UEFA pentru RMC Sport, citat de The Guardian.

Cele 36 de echipe, în loc de 32, precum în prezent, vor juca fiecare potrivit ”sistemului elvețian” câte opt meciuri (patru acasă, patru în deplasare) cu opt adversari diferiți, ca într-un campionat.

Se va face un clasament general și, în funcție de locul din această ierarhie, se va hotărâ prezența lor în ultima parte a competiției.

Pozițiile 1-8 se vor califica direct în optimile de finală, iar echipele aflate pe locurile 9-24 vor disputa ”16-imile” (care se vor numi play-off).

Câștigătoarele se vor duela cu formațiile care au prins de la început biletele pentru ”optimi”. Ultimele clasate în prima fază (locurile 25-36) vor părăsi întrecerea. Din acel moment, turneul se va derula normal: ”sferturi”, semifinale, finală.