Hemoragia subconjunctivală. Ce semnifică o pată de sânge pe ochi?

O hemoragie subconjunctivală apare atunci când un mic vas de sânge se sparge chiar chiar sub suprafața clară a ochiului (conjunctivă). Conjunctiva nu poate absorbi sângele foarte rapid, așa că sângele rămâne captiv. Poate să nu vă dați seama că aveți o hemoragie subconjunctivală până când vă uitați în oglindă și observați că partea albă a ochiului este foarte roșie.

Hemoragia subconjunctivală apare adesea fără niciun rău evident adus ochiului dumneavoastră. Chiar și un strănut puternic sau o tuse puternică pot provoca spargerea unui vas de sânge în ochi. Nu este nevoie să o tratați. O hemoragie subconjunctivală poate părea îngrijorătoare, dar de obicei este o condiție inofensivă care dispare în aproximativ două săptămâni, scrie sanoteca.md.

Simptome

Cel mai evident semn al unei hemoragii subconjunctivale este o pată roșie strălucitoare pe partea albă (sclera) a ochiului.

Cu toate că arată sângeros, o hemoragie subconjunctivală pare mai gravă decât este și nu ar trebui să provoace nicio schimbare în vedere, secreție sau durere. Singurul disconfort poate fi o senzație de zgâriere la suprafața ochiului.

Când să consultați un medic

Discutați cu medicul dacă aveți hemoragii subconjunctivale recurente sau alte sângerări.

Cauze

Cauza unei hemoragii subconjunctivale nu este întotdeauna cunoscută.

Următoarele acțiuni pot provoca ruperea unui mic vas de sânge în ochi:

Tuse violentă
Strănut puternic
Forțarea
Vărsături
În unele cazuri, o hemoragie subconjunctivală poate rezulta dintr-o leziune la nivelul ochiului, inclusiv:

Frecarea bruscă a ochiului
Trauma, cum ar fi un obiect străin care vă rănește ochiul
Factori de risc

Factorii de risc pentru o hemoragie subconjunctivală include:

Diabetul
Hipertensiunea arterială
Anumite medicamente anticoagulante, cum ar fi warfarina (Coumadin, Jantoven) și aspirina
Tulburări de coagulare a sângelui
Complicații

Complicațiile de sănătate dintr-o hemoragie subconjunctivală sunt rare. Dacă starea dumneavoastră se datorează unei traume, medicul dumneavoastră ar putea evalua ochiul pentru a vă asigura că nu aveți alte complicații sau leziuni oculare.

Prevenire

Dacă sângerarea la suprafața ochiului are o cauză clar identificabilă, cum ar fi o tulburare de sângerare sau un medicament anticoagulant, întrebați-vă medicul dacă puteți lua măsu ri pentru a reduce riscul unei hemoragii subconjunctivale.

Dacă trebuie să vă frecați ochii, faceți-o delicat. Frecarea prea puternică poate provoca traume minore ochilor, ceea ce poate duce la o hemoragie subconjunctivală.