Legenda fotbalului moldovenesc, cel mai bun fotbalist moldovean al secolului trecut, Pavel Cebanu – 69 de ani

Legenda fotbalului moldovenesc, Președintele de Onoare al Federației Moldovenești de Fotbal, cel mai bun fotbalist moldovean al secolului trecut, Pavel Cebanu își serbează astăzi a 69-a aniversare!

 

Pavel Cebanu s-a născut la 28 martie 1955, în localitatea Reni. Primii pași în fotbalul mare i-a făcut la echipa locală, Locomotiva Reni, sub îndrumarea antrenorului Victor Belev, care îl convoaca la diferite turnee pentru juniori și tineret, iar uneori și la echipa de seniori a clubului feroviar din oraș.

În 1972, la Chişinău, se juca un meci din cadrul Cupei Căilor Ferate: Chişinău – Odesa, cu participarea formaţiei Locomotiva Reni. La acest meci asista şi selecţionerul echipei Nistru Chişinău, Valentin Mirgorodschi. La echipa din Reni se evidenţia printr-o tehnică rafinată un tânăr fotbalist. După meci, selecţionerul chișinăuienilor s-a apropiat de jucător şi a făcut cunoştinţă:

-Pavel Cebanu, 17 ani, elev la Școala moldovenească din Reni.

 

 

După dialogul cu antrenorul moldovenilor, Pavel se transferă cu studiile la Școala cu Profil Sportiv din Chişinău. Este convocat la selecționata elevilor din Republica Moldova, cu care pleacă la Kiev, la Spartachiada elevilor din URSS.

Antrenorul formației Nistru Chișinău, Serghei Şapoşnicov, îl invită la clubul Nistru și îl convoacă la formaţia de tineret-rezerve, condusă de tehnicianul Valentin Falomeev. La sfârşitul anului este desemnat printre cei mai buni 22 de juniori ai Moldovei. Sezonul 1973 îl începe la echipa de tineret-rezerve a chişinăuenilor, ca la 18 octombrie să debuteze, la Așkhabad, într-un meci de campionat cu echipa Stroiteli din localitate, 0-1. Următorul sezon a jucat mai mult pentru formaţia de tineret-rezerve, pentru care a marcat șase goluri. Primul gol pentru rezervele Nistrului l-a maracat la Voroșilovgrad în partida Zarea – Nistru, 3-4. Următoarea reușită a fost golul în poarta rezervelor cunoscutei echipe moscovite Spartak, terminat cu victoria chișinăuenilor, scor 2-0. A urmat ȚSKA Moscova, Ararat Erevan, Șahtior Donețk și Zenit Leningrad, după care este inclus în echipa de seniori.

La 19 ani debutează în Liga Superioară a fotbalului sovietic. La 31 mai 1974, în minutul 79, a intrat pe teren în locul lui Rudik Atamalyan în meciul cu ȚSKA Moscova. La finele campionatului a marcat şi primul său gol pentru echipa la care avea să se afirme. S-a întâmplat în meciul din 6 noiembrie, pe Stadionul Republican, când Pavel a înscris în poarta celor de la Dnepr Dnepropetrovsk, Ucraina.

Continuarea pe site-ul Federației Moldovenești de Fotbal.