Descoperă puterea plantelor pentru o minte agilă și un somn odihnitor

Bacopa monnieri (isopul de apa) este o planta folosita de secole in medicina ayurvedica, fie in mod izolat, fie in combinatie cu alte plante medicinale. Se considera ca are efecte de stimulare a memoriei si invatarii, efecte sedative si, printre altele, proprietati antiepileptice. Planta creste in mediile tropicale, umede, de unde si denumirea de „isop de apa”. In mod obisnuit, este o planta populara de acvariu, folosita din considerente estetice. Totusi, Bacopa monnieri reuseste sa starneasca un interes din ce in ce mai mare in randul fitoterapeutilor si farmacologilor, deoarece pare sa aiba un efect deosebit de benefic in special in ceea ce priveste functia cognitiva si memoria.

In medicina ayurvedica, Bacopa monnieri (numita deseori si brahmi) este folosita in mod uzual pentru imbunatatirea memoriei, ameliorarea insomniei, epilepsiei si drept anxiolitic, intrucat s-a observat ca reduce simptomele asociate anxietatii. Foarte multe studii sustin ca intr-adevar se observa un efect de imbunatatire ca urmare a administrarii, in ceea ce priveste capacitatea de a invata, de a rememora si reaminti informatii, de a indeplini sarcini care implica rationamentul logic. Bacopa monnieri are si efect sedativ, ajutand la reducerea stresului. Se crede ca saponinele triterpenoide din planta sunt responsabile de principalele actiuni farmacologice ale acestei specii, scrie sfatulmedicului.ro.

Ginkgo biloba, un arbore originar din China, este cunoscut pentru beneficiile sale pentru sanatate, in special in ceea ce priveste sanatatea creierului si a circulatiei sanguine.Ginkgo biloba este asociat cu imbunatatirea functiei cognitive, inclusiv a memoriei, concentrarii si capacitatii de invatare. Se crede ca acest efect se datoreaza imbunatatirii fluxului sanguin catre creier si protejarii celulelor nervoase impotriva stresului oxidativ.

Lecitina este un component esential al membranei celulare din creier si este necesara pentru transmiterea semnalelor nervoase. Ajuta la imbunatatirea functiei cognitive, inclusiv a memoriei si a concentrarii, contribuie la mentinerea unui nivel sanatos de colesterol in sange, deoarece ajuta la emulsificarea grasimilor si la transportul lor in sange