Editorial de Ion Robu: Falsurile de la stadionul Dinamo

În 2023 încă mai activam la Clubul Sportiv Central Dinamo. Îmi propusesem, de comun acord cu șeful instituției atunci, colonelul Ion Bucur, să fie editată o carte despre acest club-fanion al sportului moldovenesc, singurul care a mai rămas din perioada sovetică și care a educat o serie de performeri de talie internațională. Lista lor este impunătoare și dau numele doar a doi dintre cei mai remarcabili dintre ei: Tudor Casapu, unicul campion olimpic moldovean la o probă individuală (haltere), Nicolae Juravschi, dublu campion olimpic la canotaj în pereche cu belarusul Viktor Reneiskiy. Dar, să nu deviez de la temă. Așadar, la începutul anului trecut am avut ocazia să fac cunoștință cu textul adresat de Ambasada Cehiei în Republica Moldova referitor la instalarea pe frontispiciul clădirii a unei plăci comemorative.

Iată conținutul lui: ”În memoria lui Josef Seidl (1873-1942), socol și legionar ceh, profesor de gimnastică la gimnaziul 1 și 2 din Chișinău în perioada 1909-1917, care a fost la începuturile fotbalului moldovenesc”. Totul, în fond, este corect, dacă nu ținem cont că ar fi fost de dorit o exprimare lingvistico-gramaticală mai elegantă, iar cuvântul ”socol” nu este atestat de DEX. Aceasta a fost opinia și poziția mea, dar cine-s eu ca să se țină cont de ea? Anticipez astfel puțin lucrurile și anunț, răspunzând la întrebare, că aceasta-i în prezent părerea, atitudinea Puterii – Ministerul de Interne, Ministerul Culturii, Ambasada Republicii Cehe – care în continuare au sfidat, uluitor, de necrezut, dar adevărat, sfântul ADEVĂR. În consecință, pe 26 martie 2023, după festivitatea instalării plăcii am citit un text cu falsuri crase. Dar mai întîi, prezint conținutul lui: ”Josef Seidl (1873-1942). Membru al Asociației Sportive Sokol din Praga, care a stat la originea fotbalului din Chișinău, profesor de gimnastică la liceele locale (1909-1917), inițiator al primului meci, care a fost organizat în acest loc la 29.08.1911”

Dacă citiți atent și comparați cu primul text este o diferență mare, sensibilă și conține trei erori, trei falsuri. Primul. Nu există absolut nici o dovadă deocamdată că Josef Seidl a fost inițiatorul acestui meci. Doi. Întîlnirea s-a desfășurat pe terenul fostului Gimnaziu de băieți, adică pe teritoriul unde în prezent se află Serviciul Informații și Securitate. De faptul ca atare este conștientă chiar și Ambasada Republicii Cehe, care indică pe saitul ei că: ”… Josef Seidl a fost arbitrul acestei partide care a avut loc nu departe de actualul stadion „Dinamo””. Deci, nu aici, ci ”nu departe de actualul stadion…”. Trei. Conform lui Nikolai Biazi, autorul cărții ”Notițele unui sportiv bătrân”: ”La 22 august 1910, pe platoul de instrucție al Gimnaziului de băieți s-a desfășurat meciul de fotbal dintre selecționata gimnaziștilor și liceenilor din Chișinău și cea a gimnaziului nr.2 din Odesa. Oaspeții au învins cu scorul 22-0. Partida a fost arbitrată de chișinăuienii I.Seidl și C.Gălățan”. Dumnealui a fost o personalitate militară, liderul mișcării sportive de la Gimnaziul nr.2 din Odesa. Așa reiesă din datele publicate în mass-media, în prima revistă de profil din Rusia ”К спорту!”, care a început să apară în 1910. Dar, să nu ne abatem de la temă.

Referitor la ziua, luna și anul meciului, autorii textului de pe placa comemorativă au dat preferință informației de totalizare din acest ziar despre activitatea sportivă desfășurată la Gimnaziul nr.2 din Odesa. O am, dar este cam lunguță și nu o fac publică pentru a nu obosi posibilii cititori ai investigației. Părerea mea care, sper, să o împărtășească pînă la urmă și autorii articolului din ziarul ”Săptămîna” despre rolul lui Iosef Seidl în dezvoltarea fotbalului moldovenesc în urmă cu mai mulți ani, apreciații Dinu Poștarenco și Alexandru Tomșa pentru care am tot respectul și considerațiunea, colegul de breaslă Andrei Prodan de la ”Moldova Suverană”, este că trebuie să reparăm erorile comise. Consider, reieșind din activitatea practică, că un text din carte are prioritate, este mai convingător, mai atent redactat, decât cel publicat într-un ziar, că urmează să fie clarificate minuțios toate detaliile la tema în cauză. Ca pînă la urmă să fie făcute modificările de rigoare pe placa comemorativă. ”Istoria este o doamnă capricioasă”, remarca subtil, cu umor și pe bună dreptate, în ultimul său film autobiografic, documentar fostul lider mondial Mihail Gorbaciov.

La manifestarea fastuoasă de la stadionul Dinamo din 26 martie 2023, în ajunul partidei de fotbal Moldova – Cehia din preliminariile Campionatului European, au fost prezenți: Excelența sa, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe în Moldova, Stanislav Kazeky, Secretara de Stat a Ministerului Afacerilor Interne, Daniela Misail-Nichitin, președintele Federației Moldovenești de Fotbal, Leonid Oleinicenco, alte VIP-uri. Totul a fost frumos, cu alocuțiuni pompoase, aplauze, muzică, inclusiv renumita bere cehă (cererea la ea a fost mare), vestitul vin moldovenesc (puțin, în spirit protocolar)… În fond, totul a fost OK, în afară de ADEVĂR. Ce-i de făcut? Repet. De schimbat conținutul plăcii. Am încercat s-o fac. Ce-a ieșit – vă spun la viitoarea întălnire. Pe scurt, însă, deocamdată nu prea am cu ce mă lăuda.