Constantin Boico are 37 de ani și este tatăl și asistentul personal al fiicei sale cu sindromul Down, Sara. Fetița frecventează școala și se bucură de incluziune alături de familie, profesoară și colegi.
El consideră că toți copii merită să meargă în școli obișnuite, unde pot învăța și socializa împreună și nici un copil nu merită să fie izolat.
„Avem un copil-soare în familia noastră. Sarei îi place foarte mult la școală – am avut norocul ca în clasele primare, ea să aibă o învățătoare cu experiență în incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități. Eu cred, că copiii cu sindromul Down trebuie să frecventeze școli obișnuite. De ce? Pentru ca și copiii tipici să poată învăța din aceasta ceva, să poată interacționa corect cu acești copii.
Vreau să transmit un mesaj tuturor copiilor din țara noastră – ca ei să fie mai empatici. Noi sperăm, ca în viitorul apropiat să avem o țară cât mai dezvoltată la capitolul acesta și copiii cu nevoi speciale, împreună cu copiii tipici, să fie toți împreună fericiți, să fie bucuroși de viață și să aibă o abordare corectă unul față de altul”, a mărturisit Constantin Boico.
În societatea de astăzi se discută foarte mult despre incluziune, despre egalitate, despre dreptul fiecărui copil de a avea acces la educație, de a fi egal cu toți, chiar dacă este diferit. Educația incluzivă nu este doar despre sălile de clasă, este despre promovarea unei culturi în care diversitatea este sărbătorită, în care fiecare copil, indiferent de abilități, învață și se dezvoltă împreună.
Ministerul Educației și Cercetării și UNICEF desfășoară campania națională „Învățăm împreună”, care are scopul de a promova educația incluzivă și importanța acesteia pentru copiii cu dizabilități și cerințe educaționale speciale.
Povestea lui Constantin Boico poate fi vizionată în video-ul de mai jos: