Vasile Bumacov: Producem usturoi negru, o premieră pentru Moldova

În ultimii ani, se vorbește tot mai mult despre beneficiile asociate consumului de usturoi negru. Deși usturoiul este folosit de mii de ani, usturoiul negru este o descoperire relativ recentă.

Usturoiul negru este o formă fermentată de usturoi (Allium sativum L.), produsă la temperaturi, umidități și perioade de timp precis definite.

Recent, tehnologia a fost importată în Moldova, iar primele produse – usturoi negru, deja vor fi disponibile consumatorilor în următoarele zile în cadrul rețelelor de supermarketuri din țară, scrie agrobiznes.md.

usturoi negru

Vasile Bumacov, inginer-consultant internațional, profesor universitar:

„Ne-am dorit să aducem consumatorilor din țară un produs unic, excepțional din punct de vedere al beneficiilor asupra organismului. Pe de altă parte, ținând cont de planurile noastre, planificăm să stabilim contracte cu fermierii locali, astfel ar fi o oportunitate și pentru aceștia de a investi în cultura usturoiului”.

usturoi negru romania

Primele loturi de usturoi negru sunt deja livrate către rețelele comerciale, astfel, deja de mâine, consumatorii locali vor putea să-l încerce.

„Primele loturi vor fi livrate către rețeaua Linella. Evident, la un preț mult mai mic comparativ cu cel de peste hotare, deoarece suntem conștienți de realitățile noastre ce ține de posibilitățile consumatorilor. Ceea ce este cert, fiecare consumator trebuie să beneficieze de avantajele acestui super-food. Usturoiul negru poate fi consumat dimineața sau în orice parte a zilei, datorită înlăturării mirosului și gustului înțepător în procesul de fermentare”, a menționat Vasile Bumacov.

usturoi negru moldova

Beneficiile consumului de usturoi negru

Comparativ cu Allium sativum, usturoiul negru are mai puține efecte secundare și este mai ușor de consumat.

Într-un articol publicat în International Journal of Molecular Science, există mulți compuși bioactivi în usturoiul negru care îi conferă proprietăți medicinale, inclusiv proprietăți antiinflamatorii și anticancerigene.

Conform cercetărilor, acest efect se datorează în principal reducerii producției de citokine proinflamatorii, precum și capacității de a elimina radicalii liberi de oxigen și de a induce apoptoza.

În plus, substanțele fitochimice conținute în el au proprietăți antiproliferative și antiangiogenice și inhibă creșterea celulelor canceroase.

usturoi negru beneficii

Usturoiul negru este o sursă valoroasă de substanțe biologic active care pot sprijini terapia antiinflamatorie și anticancerigenă.

În general, usturoiul negru este produs prin fermentare și maturare în condiții strict definite de temperatură de 60-90 °C și umiditate de 60-90% timp de 10-80 de zile.

Schimbarea culorii la usturoi negru este rezultatul brunificării enzimatice în reacția Millard-condensare între grupul carbonil reducător al zahărului și grupul amino.

Noii compuși S-allicinici rezultați din transformarea allicinei au proprietăți antioxidante foarte puternice, ca urmare a reacției Maillard dintre zaharurile reducătoare și allicină.