Calitatea vieții pacienților cu Parkinson poate fi îmbunătățită prin intermediul tratamentului – „Stimularea cerebrală profundă” prin crio-talamo distrucție. Astfel ieri, 11 aprilie, de Ziua internațională a pacienților cu boala Parkinson, la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, o pacientă a primit o nouă șansă la o viață deplină.
Pacienta, în vârstă de 70 de ani, a fost supusă unei intervenții chirurgicale de stimulare cerebrală profundă prin metoda de crio-talamo distrucție.
În timpul operației, pacienta a fost trează și cooperantă, fiind sub anestezie locală.
Aceasta suferea de aproximativ 6 ani de parkinson bilateral de formă rigidă tremoragenă, iar din cauza că pacienta era rezistentă la medicamente, s-a recurs la metoda chirurgicală de tratament.
La Institutul de Neurologie și Neurochirurgie femeia a ajuns după ce acum un an aceasta a fost operată la o clinică din Rusia, prin metoda talamotomie cu ultrasunet focusat pe stânga. Postoperator tremurul din extremitățile drepte a dispărut, însă au apărut consecințe sub forma hemiparezei ușoare pe dreapta și disartrie.
Din cauza că tremurul în extremitățile stângi progresa, pacienta s-a adresat la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, unde, în urma investigării pacientei prin intermediul Rezonanței Magnetice Nucleare, a fost luată decizia de a se interveni și pe partea dreaptă, de către dr. neurochirurg Valeri Matchivschi – specialist în chirurgia stereotactică.
Pacienta a fost supusă celei de-a doua operații de crio-talamotomie pe dreapta, ieri, 11 aprilie, chiar de Ziua internațională a pacienților cu boala Parkinson.
Electrozii subțiri au fost plasați în zonele prestabilite ale creierului pentru controlul electrofiziologic intraoperator.
Așadar, pentru pacienții ce se găsesc într-un stadiu avansat al bolii, în care simptomele nu mai răspund la medicația obișnuită, se poate recurge la o intervenție chirurgicală, în funcție de starea generală a persoanei și de calitatea vieții.
Procedeul chirurgical disponibil în Republica Moldova este Talamotomie și se efectuează la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, iar cel care practică această metodă în țara noastră este medicul neurochirurg Valeri Matcovschi, d.h.ș.m.
Talamotomia constă în distrugerea unei părți a talamusului, pentru a reduce tremorul parkinsonian. Talamotomia nu acționează asupra bradikineziei, rigidității, fluctuațiilor motorii sau diskineziei. Peste 90% din pacienții ce efectuează aceasta intervenție prezintă o ameliorare considerabilă în tremorul membrului din partea opusă leziunii.
În timpul intervenției, chirurgii au reușit să se stopeze tremurul în mâna și piciorul stâng și să să scadă tonusul muscular în membrele stângi.
Operația a fost efectuată de către neurochirurgul d.h.ș.m Valeri Matcovschi, asistat de către dr. neurochirurg Nicu Rîbac și dr. anesteziolog Alexandru Anghel și asistentele medicale Irina Vulpe și Svetlana Mocanu.