Moldovenii Vasile Talpă și Marin Lescov, în finala României după un meci interzis cardiacilor

Arcada Galați s-a calificat în finală după un meci superb și dramatic.

Partida decisivă a primei semifinale a fost câștigată, după un meci incredibil, de Arcada, care s-a impus cu 3-2 în fața lui Dinamo.

Numai fan al celor două echipe să nu fi fost sâmbătă, la meciul dintre Arcada Galați și Dinamo! Partida în urma căreia se stabilea formația care se califica în finală a fost una care a avut toate ingredientele unui meci decisive: suspans, tensiune, faze spectaculoase și puls 200, atât pe teren cât și în tribune. La capătul unul meci care a ținut 137 de minute s-a impus Arcada, scor 3-2, care rămâne astfel în cursa pentru cel de-al șaselea titlu consecutiv, scrie doarvolei.ro.

Însoțită de aproape 50 de fani, un lucru unic în ultimul deceniu la volei, Dinamo a început slab partida de la Galați, astfel că Arcada s-a impus la 14 parcă fără să forțeze. Din setul secund, însă, lucrurile s-au schimbat, astfel că Dinamo nu doar că a echilibrat jocul, dar chiar a trecut la conducere în a doua jumătate a setului secund. S-a mers cap la cap până la 19-18 pentru bucureșteni, care au accelerat apoi și nu s-au mai oprit până la 25-21. Setul al treilea a fost și mai dramatic, cu echipele succedându-se în avantaj. Arcada a condus ultima oară la 20-19,după care Dinamo a ajuns la 21-20 și s-a impus apoi la 23, trecând la conducere și ajungând, iată, la doar un set de calificarea în finală!

Cu cuțitul la os, gălățenii au tratat apoi parcă fiecare fază cu și mai multă atenție, iar rezultatul s-a văzut: au câștigat, după o mare luptă, setul al patrulea, scor 25-23, trimițând partida în decisiv! Acolo unde eroul absolut a fost ridicătorul gazdelor, Lescov, care a prins o serie extraordinară de servicii, ducând scorul de la 2-2 la 10-2, într-o așezare dinamovistă cu ridicătorul în 6. A fost un avans care a stabilit, practic, calificata în finală, setul terminându-se cu scorul de 15-9 și meciul cu 3-2 în favoarea Arcadei. Gălățenii s-au calificat astfel pentru a doua oară în finala Diviziei A1 – doar de anul trecut se joacă folosindu-se acest sistem – și vor lupta pentru al șaselea titlu consecutiv.

Autor a 20 de puncte, Gergye a fost cel mai bun marcator de pe teren. Al doilea a fost brazilianul care joacă pe postul de fals, Nery Lopes. Veteranul sud-american a reușit 17 puncte, deși a început rezervă, demonstrând încă o dată că la Galați nu există distincție între titulari și jucătorii de rezervă, lucru pe care l-am repetat mereu. În finală, Arcada va juca împotriva învingătoarei meciului dintre Rapid și Corona Brașov, partida fiind programată duminică, de la ora 14.00, în direct la TVR Sport.

Dinamo va juca, în urma acestei înfrângeri, pentru medalia de bronz, însă deși dezamăgirea bucureștenilor este, în mod evident, mare, ei trebuie să vadă partea plină a paharului. Nu doar pentru că au luptat de la egal la egal cu Arcada și au fost la două mingi de a da lovitura chiar la Galați, dar și pentru că ceva mult mai important s-a întâmplat: echipa și-a recâștigat fanii! Iar cei aproape 50 de suporteri care au însoțit formația la Galați, cu un autocar, reprezintă cel mai mare câștig pe care îl putea visa o formație.

Arcada Galați – Dinamo 3-2 (25-14, 21-25, 23-25, 25-23, 15-9)

Au jucat pentru Arcada: Gergye 20p (+8), Nery Lopes 17p (+9), Bala 11p (+5), Woch 7p (+5), Nikula 7p (+4), Butnaru 6p (0), Mihălescu 5p (+2), Lescov 4p (+2), Talpă 1p (0), Javad 1p (-1), Hamacher 0p (0), Cristudor (libero, -1), Toman (libero, -1). Nu a jucat: Aldea. Antrenor: Sergiu Stancu.

Au jucat pentru Dinamo: C. Matei 16p (+7), Mihalcea 15p (+10), Cuk 15p (+6), B. Bartha 10p (+3), Bălean 4p (-4), Butler 3p (+1), Felix Junior 2p (0), Verissimo 2p (-1), Barbast 0p (0), Yamamoto 0p (0), Lakcevic (libero, -1). Nu au jucat: Ghionea, Mocanu, Arroyo (libero). Antrenor: Bogdan Kotnik.