VIDEO: Virusul HPV: Ce este, cum se transmite, simptome, tratament. Totul despre HPV de la dr. ginecolog Irina Tripac

Papilomavirusul uman (prescurtat HPV după denumirea din limba engleză „human papillomavirus”) este o infecție virală care se transmite între oameni prin contactul piele pe piele. Există peste 180 de tulpini ale acestui virus, dintre care 40 sunt transmise prin contact sexual și pot afecta organele genitale, gura sau gâtul. HPV este cea mai comună infecție cu transmitere sexuală care afectează atât bărbații, cât și femeile.

Infecția cu papilomavirusul uman este atât de frecventă, încât majoritatea persoanelor active sexual vor avea, la un anumit moment în viață, o tulpină a virusului, chiar dacă au puțini parteneri sexuali. Majoritatea persoanelor cu HPV nu știu că sunt infectate cu acest virus și nu prezintă simptome.

Dacă ai HPV, asta nu înseamnă că vei dezvolta cancer de col uterin, laringian, oral, pulmonar și anogenital. Dacă ți se depistează o tulpină de HPV cu risc crescut, medicul va recomanda tratamente pentru a reduce riscul de cancer.

Cauzele infectării, factorii de risc, dar și despre tratament, aflăm de la doamna doctor ginecolog Irina Tripac, în interviul de mai jos: