FOTO: Află cine a primit Oscarurile sportive din acest an

Luni, 22 aprilie, capitala Spaniei a găzduit cea de-a 25-a ediție a galei Laureus World Sports Awards, care este adesea comparată cu premiile Oscar ale lumii sportului. 

Câștigătorii acestor prestigioase premii sunt aleși de membrii Academiei Laureus, formată din legende ale lumii sportului, care susțin cu toții inițiative caritabile menite să schimbe lumea prin puterea sportului.

Novak Djokovic a obținut al cincilea său premiu de „Atletul anului”, un record care nu a fost încă depășit de niciun alt sportiv. El a câștigat primul său premiu Laureus în 2012, când avea doar 24 de ani. Anul trecut, Djokovic a fost extrem de aproape de câștigarea Grand Slam-ului, câștigând 3 din cele 4 turnee și cedând spectaculoasa finală de la Wimbeldon în fața spaniolului Carlos Alcaraz.

„Premiile Laureus sunt atât de speciale, deoarece reprezintă o recunoaștere din partea celor 69 de sportivi de talie mondială care fac parte din Academia Laureus World Sports. Faptul că am câștigat voturile eroilor mei sportivi este ceea ce face ca aceste premii să fie atât de râvnite în tot sportul.”

Fotbalista Barcelonei, Aitana Bonmatí, a fost desemnată cea mai bună sportivă a anului. Bonmatí a avut un an fantastic, după ce a câștigat campionatul național al Spaniei, Super cupa Spaniei și Liga Campionilor feminini. Pe deasupra, a devenit și campioană mondială în cadrul echipei naționale spaniole, performanță care i-a adus un Ballond’or și titlul de cea mai bună jucătoare de fotbal la premiile FIFA.

Într-o premieră istorică, naționala feminină a Spaniei a fost desemnată cea mai bună echipă a lumii. Echipa a devenit prima echipă sportivă feminină care a câștigat acest titlu.

„Fiind prima echipă feminină care a câștigat premiul Laureus, suntem mândri de statutul nostru de pionieri și, ca grup, suntem la fel de dedicați egalității și reprezentării ca și la ceea ce facem pe terenul de fotbal. Echipa noastră națională este un grup ca nimeni altul – forța noastră vine din fiecare provocare cu care ne-am confruntat, atât pe terenul de joc, cât și în afara lui. Cred că le-am depășit pe toate și sper că putem fi o sursă de inspirație pentru tinerele fete din Spania și din întreaga lume, nu doar pentru a se apuca de fotbal, ci și pentru a participa la sport și a se bucura de toate beneficiile pe care acesta le aduce.”

Debutul lui Jude Bellingham la Real Madrid i-a adus lui Jude Bellingham premiul de revelație a anului. În primele sale 10 meciuri pentru club, englezul în vârstă de 20 de ani a marcat 10 goluri.

Cea mai titrată gimnastă din toate timpurile, Simone Biles, a câștigat premiul pentru cea mai bună revenire a anului. Biles s-a retras din competiție la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 și nu a revenit în lumina reflectoarelor până la sfârșitul anului trecut, când a revenit pentru a câștiga 4 medalii de aur la campionatele mondiale.

Skateboarderul Arisa Trew din Australia a fost recunoscut ca fiind cel mai bun atlet din sporturile de acțiune. Tânăra de 14 ani a devenit prima femeie care a reușit să aterizeze o mișcare care se numește 720, care presupune 2 rotații ale corpului întreg în aer.

Jucătoarea olandeză de tenis Diede de Groot a câștigat premiul Sportiva al anului cu dizabilități. În 2023, ea a câștigat al treilea GrandSlam consecutiv.

Fundația caritabilă Rafael Nadal a primit premiul final, premiul Sport for Good, care se acordă organizațiilor care promovează inițiative care schimbă societatea spre bine prin intermediul sportului. Organizația sprijină copiii din familii vulnerabile din Spania și India.

 

Fotografii: Pablo Cuadra/Getty Images for Laureus