EXCLUSIV FOTO: 100 de ani de la înființarea Asociației Internaționale a Presei Sportive: Moldova, reprezentată în Spania de către vicepreședintele APSM, Alexandru Fosa

Congresul organizat cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Asociației Internaționale a Presei Sportive (AIPS) a adunat la Santa Susanna, în Spania, peste 250 de reprezentanți ai asociațiilor naţionale ale presei sportive din întreaga lume. 

Republica Moldova este reprezentată la eveniment de către vicepreședintele Asociației Presei Sportive din Republica Moldova (APSM), jurnalistul Alexandru Fosa.

Acesta a declarat că este mândru să facă parte din familia AIPS și să reprezinte Moldova la acest eveniment grandios.

„Congresul AIPS din acest an este unul cu totul special. Se împlinesc 100 de ani de la înființare. Aseară, la deschiderea evenimentului, organizatorii au rulat un film cu primii membri AIPS, cei care au creat Asociația Presei Internaționale. Am avut niște emoții mari să văd cum am evoluat, crescut și uite acum jurnaliști din toată lumea este unită aici, sub o emblemă. Meseria de jurnalist sportiv în general este foarte frumoasă, chiar dacă pe alocuri mai puțin apreciată. Acest congres este frumos pentru că ne întâlnim cu vechii prieteni din toată lumea, socializăm, legăm prietenii. La cei 100 de ani chiar și Gianni Infantino, președintele FIFA din 2016 ne-a felicitat, este o mare onoare. Sunt mândru ca fac parte din AIPS, o voce tot mai puternică în lumea sportului mondial. Sunt mândru că reprezint Moldova și presa sportivă din țara noastră,” a mărturisit Alexandru Fosa.

Congresul promite o gamă remarcabilă de activități și discuții, oferind participanților o oportunitate de neegalat de a interacționa cu figuri cheie din lumea jurnalismului sportiv. De la prezentări perspicace până la o prestigioasă ceremonie de premiere, agenda evenimentului este plină de entuziasm.

Primul Congres al AIPS din istorie a avut loc la Paris, cu ocazia Jocurilor Olimpice din 1924.

 

Asociația Internațională a Presei Sportive este organul superior profesional, ce reprezintă mass-media sportivă mondială și întrunește în jur de 9 mii de membri din întreaga lume. De asemenea, AIPS reprezintă cele mai prestigioase cotidiane, site-uri, publicații periodice, posturi de radio și canale TV de pe cele cinci continente. Asociația a fost constituită la Paris în anul1924 (L’Association Internationale de la Presse Sportive) de către Franz Reichel, șeful Serviciului de presă al Jocurilor Olimpice, și belgianul Victor Boin. Sediul AIPS se situa în capitala olimpică, orașul elvețian Lausannne. Primul congres al AIPS s-a desfășurat la 3 iulie 1924 și a întrunit reprezentanți a 29 de țări. Organizația Asociației Internaționale a Presei Sportive și acțiunile sale sunt recunoscute de Comitetului Internațional Olimpic.