FOTO: Record național: Unicul moldovean la cursa de 10 zile din New York

Este vorba de alergătorul Radu Budan, care pe 27 aprilie a finisat Sri Chinmoy 10 Day Race din New York (SUA) cu un rezultat impresionant de 646,2 mile, adică, 1040 kilometri (locul 4)! Un an în urmă, în aceeași cursă, atletul a alergat 1008,9 km.

Rezultatul sportivului este un record național, deși actualmente în Republica Moldova nu se ține o statistică riguroasă a acestei probe. De fapt, el este abia al treilea atlet din țara noastră care și-a încercat puterile într-o asemenea alergare, ceilalți doi fiind Stela Doni (2006: 820,765 km – RN femei!) și Veaceslav Dodonu (în 2012 și 2013: respectiv, 933,419 km și 917,326 km).

Ceva mai populară este cursa de 6 zile din New York, care se desfășoară în paralel cu cea de 10 zile. Aici au luat parte 4 bărbați și o femeie din Republica Moldova până în prezent.

Alergările de mai multe zile devin tot mai populare în lume. Publicul acestora este format din sportivi care sunt interesați nu doar să-și testeze răbdarea și rezistența, dar și de explorarea limitelor potențialului uman. Altfel spus, autodepășirea sau transcenderea de sine. Până acum câțiva ani, doar în New York se organizau regulat curse de 10 zile. Recent evenimente de asemenea anvergură au început să se organizeze nu doar în SUA, dar și în Africa de Sud, Italia, Bulgaria și ocazional în alte țări. Cursele de 6 zile sunt mai căutate, fiind organizate în aproximativ 12 țări din lume.

Radu Budan mai este cunoscut comunității de alergători de la noi prin challenge-urile pe care le-a propus. Unul dintre acestea este provocarea de a alerga în fiecare zi, lucru pe care el însuși îl realizează de 5 ani.

Pe 24 mai 2024, atletul nostru, împreună cu un participant legendar la cursele ultra — Andrea Marcato, din Italia, învingător la cea mai lungă cursă certificată din lume, 3100 mile — vor participa la o întâlnire specială cu alergători din țara noastră. În zilele de 25 și 26 mai, cei doi atleți vor lua parte la Campionatul național de ultramaraton, în Parcul Valea Morilor.