Turneul Internațional de gimnastică ritmică „Chișinău Rhythmic Stars” a luat sfârșit. La eveniment au participat 300 de sportive din 7 țări (Moldova, România, Luxemburg, Israel, Ucraina, Irlanda și Austria). Sportivele au concurat la toate categoriile de vârstă, cele mai mici fiind sportivele născute în anul 2018.
Acesta s-a desfășurat în perioada 26-28 aprilie, în incinta Complexului Futsal Arena a FMF din comuna Ciorescu.
Evenimentul a fost organizat de Federația de Gimnastică Ritmică Sportivă din Republica Moldova cu sprijinul financiar al Primăriei mun. Chișinău și Direcția Generală Educație, Tineret și Sport.
Conform programului, gimnastele au concurat la probele pe obiecte – coardă, minge, cerc, măciuci și panglică.
Una dintre cele mai impresionante evoluții a avut-o sportiva din România, de la Clubul Sportiv Unirea din Iași – Andreea Verdeș, care a obținut 5 medalii de aur (pe individual compus, la cerc, minge, panglică și măciuci). Andreea Verdeș este sportivă de renume mondial, care va reprezenta România și la Cupa Europeană de la Baku din data de 3-5 mai 2024, la care urmează să participe și sportivele din Republica Moldova – Emilia Beznos, Gloria Motricală, Polina Bulat și Anastasia Catana, ultimele trei au obținut, de asemenea locuri de frunte în cadrul turneului. Emilia Beznos nu a participat la turneu, deoarece s-a aflat exact în această perioadă la Tașkent, unde a reprezentat Republica Moldova la Cupa Mondială.
Junioara Anastasia Catană, care a evoluat la categoria Junioare A și a fost medaliată cu argint a reușit să impresioneze reprezentanții asociației britanice Hope4, care au decis să-i ofere Anastasiei o bursă lunară și să o susțină în cariera sportivă.
Potrivit președintelui Federației de Gimnastică Ritmică Sportivă din Republica Moldova, Victoria Federiuc, evenimentul a fost organizat conform tuturor standardelor competiționale internaționale, fiind arbitrat de un colegiu de arbitri cu brevet internațional FIG și național și a fost aplicat sistemul internațional de arbitraj prin programul ksis.eu, rezultatele obținute de sportive fiind disponibile online în direct în acces deschis, ceea ce contribuie la respectarea principiului de fair-play.
„Obiectivul principal al turneului este de a oferi gimnastelor din Republica Moldova o arenă competițională de nivel internațional la ele acasă, de a dezvolta parteneriate cu cluburile sportive din alte țări în vederea schimbului de experiență, de a identifica cele mai talentate sportive și a promova la nivel național această probă sportivă. Gimnastica ritmică este o probă sportivă extrem de elegantă, care îmbină armonios sportul, dansul și arta. Sportivele care practică acest gen de gimnastică se remarcă prin posesia unor abilități foarte bune de coordonare, echilibru, agilitate și postură impecabilă. Exercițiile de gimnastică ritmică sunt spectaculoase prin faptul că exprimă într-un mod special propria personalitate și creativitate a sportivei, prin forță, grație, ritm și măiestria mânuirii obiectelor specifice – coarda, cercul, mingea, măciucile și panglica,” a mai menționat Victoria Federiuc.
Sportivele din categoria Junioare A (născute în 2009 și 2010), Prejunioare A (2011), și Senioare A (anul nașterii 2008 și mai mari) au participat la probele pe obiecte și individual compus, conform regulamentului tehnic aprobat al Federației Internațional de Gimnastică.
La aceste categorii conform clasamentului AA s-au plasat:
Categoria 2011 A
1. GRAAS Paris (Luxemburg, Rythmo-Cats Luxembourg)
2. JELEV Vlada (Moldova, ȘS Speranța)
3. ULVOCZKIl Rebecca (România, CS UNEFS Bucuresti)
Categoria 2010 A
1. BULAT Polina (Moldova, ȘS Speranța)
2. CATANA Anastasia (Moldova, ȘS Speranța)
3. STASANE Emilia (Luxemburg, Rythmica Lux Schuttrange)
Categoria 2009 A
1. RĂUTU Bianca Larisa (România, C.S.S Unirea Iasi)
2. MARTYNE Nicole Anna (Israel, Macabi Or Aqiva)
3. TILINCA IZABELA (România, CS VICTORIA CUMPANA)
Categoria Senioare A
1. VERDES Andreea (Romania, C.S.S Unirea Iași)
2. MOTRICALA Gloria (Moldova, ȘS Speranța)
3. BULAT Sofia (Moldova, ȘS Speranța)