O femeie și-a recăpătat vocea după 33 de ani. Cum a fost posibil

O intervenţie chirurgicală complexă realizată în Israel i-a redat unei femei abilitatea de a vorbi după 33 de ani.

Sigalit Ben-Atar, o femeie din oraşul Nahariya (nord), a suferit răni severe în regiunea capului şi gâtului în urma accidentului de maşină în care a fost implicată pe când avea 10 ani, iar de atunci şi-a pierdut abilitatea de a vorbi, simţul mirosului şi nu a mai putut respira pe nas sau gură. Femeia respira printr-un tub ataşat de medici în regiunea gâtului.

De-a lungul timpului, femeia a fost tratată de mai mulţi doctori, în diferite spitale, dar starea sa nu s-a îmbunătăţit până la intervenţia chirurgicală suferită recent. Operaţia, realizată la spitalul Kaplan, din centrul Israelului, a constat în reconstituirea complexă a corzilor vocale.

Medicii i-au conectat traheea şi i-au refăcut corzile vocale. „Mi s-a schimbat viaţa. Toată lumea mă cunoaşte în Nahariya şi sunt cu toţii şocaţi că pot vorbi. Soţul şi copiii mei mă pot auzi. Pot înota şi sări în apă, respira şi mirosi. Pot chiar să cânt când fac duş”, a declarat Sigalit Ben-Atar.

Ea consideră că ceea ce i s-a întâmplat este un adevărat „miracol”. Pacienta va putea, în curând, să apeleze la chirurgia plastică pentru remodelarea regiunii în care a avut tubul ataşat de gât.