Presa internațională, despre fotbalul moldovenesc: SHERIFF ESTE ÎN PERICOL SĂ RĂMÂNĂ FĂRĂ TROFEU INTERN PENTRU PRIMA DATĂ DUPĂ 13 ANI

Sheriff Tiraspol, coșmarul Farului din preliminariile UEFA Champions League și echipa care a dominat campionatul în Moldova, riscă să rămână fără trofeu pentru prima dată după 13 ani, scrie eurosport. 

Sheriff Tiraspol, echipa care i-a spulberat visele Farului Constanța în preliminariile Champions League 2023, riscă să rămână fără trofeu pe plan intern pentru prima dată după 13 ani.

Campioana ultimelor 10 ediții din SuperLiga Moldovei a fost eliminată surprinzător din Cupă, după ce nu a putut întoarce rezultatul din tur cu Zimbu Chișinău. Zimbru se impusese cu 1-0 pe teren prorpriu și a reușit să smulgă un egal în retur, pentru a se califica în finala Cupei.

În utlimul act, Zimbru va da peste Petrocup, formație care a trecut de Bălți cu dublă victorie, 1-0 și 5-1.

Eliminarea lui Sheriff este o surpriză uriașă, nu doar prin prisma istoriei recente ale celor două formații, ci și a bugetului. Echipa Zimbrului are o cotă de piață de doar 3,76 milioane de euro, conform site-ului transfermarkt, în timp ce Sheriff are o formație de 3 ori mai valoroasă, fiind cotată la 11,30 milioane de euro.

SHERIFF TIRASPOL, APROAPE DE UN SEZON FĂRĂ TROFEU, PENTRU PRIMA DATĂ DUPĂ 13 ANI

Ultima dată când nu a luat campioantul se întâmpla în sezonul 2014-2015, dar în acel an a cucerit Cupa Moldovei.

Sezonul 2010-2011 a fost ultimul în care Sheriff nu a cucerit niciun trofeu. Atunci, Dacia Choșinău primea trofeul de campioană, iar Iskra Stali Ribnița câștiga Cupa.

Pe lângă ratarea Cupei, Sheriff va ratat riscă să rateze și titlul în acest sezon. În campionat se află pe locul 3, la 5 puncte de primul loc, cu 3 etape înainte de final.
Clasament SuperLiga Moldovei, după 7 etape din 10 în play-off:

1. Petrocub – 17 puncte
2. Zimbru – 14 puncte
3. Sheriff – 12 puncte
4. Misami – 8 puncte
5. Bălți – 4 puncte
6. Dacia Buiucani – 2 puncte

Începând cu sezonul 1999-2000, Sheriff Tiraspol a jucat în fiecare an în cupele europene. La primele 10 participări, moldovenii nu au trecut de turul doi preliminar în nicio competiție, dar investițiile masive făcute ulterior au dus la rezultate notabile. În 2009-2010, Sheriff a ajuns în premieră în grupele Europa League (a terminat pe locul 3 o grupă cu Twente, Fenerbahce și FCSB – cu FCSB a făcut două remize, 1-1 și 0-0). Au urmat alte 3 calificări în grupele celei de-a 2-a competiții europene în decurs de 7 ani, fără nicio calificare în primăvară.

În sezonul 2021-2022, Sheriff Tiraspol a uimit de-a dreptul fotbalul european, ajungând pentru prima dată în grupele Champions League, după ce a eliminat Dinamo Zagreb în play-off. Moldovenii au terminat pe locul 3 o grupă cu Real Madrid, Șahtior Donetsk și Inter, obținând două victorii, una pe Bernabeu (2-1) și alta acasă cu formația ucraineană (2-0). În 16-mile Europa League, Sheriff a cedat dramatic în fața portughezilor de la Braga, la penalty-uri (fiecare echipă a câștigat cu 2-0 meciul de acasă).