EXCLUSIV FOTO: Balonul de Aur al lui Diego Maradona, câștigat la Cupa Mondială FIFA 1986, scos la LICITAȚIE. Află detalii

Diego Maradona și-a primit trofeul Adidas Balonul de Aur la Lido în 1986. Casa de licitații Aguttes va oferi la licitație o bucată din istoria fotbalului mondial pe 6 iunie 2024: trofeul Balonul de Aur Adidas al lui Diego Maradona (1960 – 2020) acordat celui mai bun jucător al Cupei Mondiale din Mexic ’86. Aceasta este cea mai importantă distincție individuală acordată lui Maradona pentru un turneu în care a condus Argentina la victoria la Cupa Mondială, a marcat „Goal of the Century” și infamul gol „Hand of God” împotriva Angliei în sferturile de finală încărcate politic. .

Jorge Burruchaga, coechipier argentinian al lui Diego Maradona și marcatorul golului victoriei la Cupa Mondială din 1986 spune: „ La acea Cupă Mondială din 1986, Diego a strălucit ca niciodată înainte sau de atunci în cariera sa; era monumentul lui. Știam că avem cel mai bun jucător din lume, nu era nicio îndoială, știam asta cu adevărat.”

„Amintirea mea preferată din această Cupă Mondială este al doilea gol pe care l-a marcat împotriva Angliei, care rămâne cel mai frumos din istorie pentru mine pentru că trebuie să luați în considerare starea terenului, altitudinea, contextul dintre cele două țări și ceea ce a reușit. de făcut… A trecut de șase jucători… A fost divin. În acea zi, el a creat o moștenire de durată pentru toți sportivii și femeile argentinieni, nu doar fotbaliștii, arătând cât de mult trebuie să lupți pentru a fi demn să porți tricoul argentinian.”

Maradona și „mâna lui Dumnezeu”, urmate 4 minute mai târziu de golul secolului. Această dublă împotriva Angliei în 1986 l-a pus ferm în analele istoriei.

Maradona și „mâna lui Dumnezeu”, urmate 4 minute mai târziu de golul secolului. Această dublă împotriva Angliei în 1986 l-a pus ferm în analele istoriei. 

Diego Armando Maradona a fost numit „Jucătorul secolului 20” de către FIFA, împreună cu Pelé, iar acest trofeu simbolizează cea mai mare realizare și cel mai mare obiectiv al său vreodată.

De la Cupa Mondială FIFA din 1982, Balonul de Aur Adidas l-a recompensat pe cel mai bun jucător al turneului, constituind astfel una dintre cele mai prestigioase distincții individuale din lumea fotbalului.

Maradona a primit trofeul Adidas Balonul de Aur la Lido (Paris, Franța) pe 13 noiembrie 1986, drept cel mai bun jucător al Cupei Mondiale. O piesă unică în istoria fotbalului, acest premiu acordat celui mai emblematic jucător al acestui sport, alături de Pelé, constituie o premieră pe piața de artă: niciun trofeu Adidas Golden Ball nu a fost prezentat la licitație, până astăzi. Muzeul FIFA (Zurich, Elveția) păstrează Balonul de Aur Adidas din 1990.

În timp ce Balonul de Aur Adidas își schimbă designul la fiecare Cupă Mondială, trofeul din 1986 folosește modelele mingii oficiale Adidas „Azteca” utilizate pentru această Cupă Mondială din Mexic.

La o licitație recentă, tricoul purtat de Diego Maradona în timpul meciului de la Cupa Mondială din 1986 împotriva Angliei, a fost vândut pentru o sumă estimată de aproximativ 7 milioane de dolari. A fost vândut de fostul jucător al Angliei Steve Hodge, care a schimbat tricourile cu Maradona după meciul clasic de la Cupa Mondială, în care Maradona a marcat golul „Mâna lui Dumnezeu” și „Goalul secolului”. Trofeul Adidas Golden Ball cuprinde și marchează toată această istorie.

François Thierry, expert în sport pentru Casa de licitații Aguttes spune: „Folosat mult prea des greșit, cuvântul „legendă” se potrivește perfect lui Diego Maradona. El este pentru fotbal ceea ce Muhammad Ali este pentru box sau Michael Jordan pentru baschet, o icoană care depășește cu mult limitele sportului său. El este cu siguranță unul dintre cei mai umani sportivi pe care i-am cunoscut vreodată, cu punctele sale forte și slabe. Puștiul de aur „El Pibe de Oro” supranumit și „ zeul fotbalului”, este un caz aparte în istoria fotbalului mondial, un talent crud și instinctiv, într-o carieră punctată de lovituri de strălucire cu ambii. succes și exces Istoria fotbalului cu H mare este strâns legată de cea a lui Maradona.”

TROFEUL MINGEA DE AUR ADIDAS PENTRU DIEGO MARADONA CA CEL MAI BUN JUCĂTOR AL CUPA MONDIALĂ MEXICO 86 

Aliaj de cupru auriu cu incluziuni negre în rezervele modelelor emblematice „Azteca”.
Presupus ordin de la FIFA în 1986
Inaltime: aprox. 28 cm
Diametru: aprox. 15,8 cm
Greutate bruta: aprox. 4 kilograme
(Urme de frecare și zgârieturi, plăcuța de identificare lipsă)
Diego Armando Maradona a fost ales „jucătorul secolului al XX-lea” de FIFA, alături de Pelé. Acest trofeu este simbolul lui Maradona în plină experiență, la apogeul carierei sale în 1986.

PROVENIENŢĂ:

Prezentat la Lido din Paris (Franța) de Adidas și revista de sport France Football lui Diego Maradona (1960 – 2020) joi, 13 noiembrie 1986.

Vânzare Drouot-Montmartre, 2016.
Colecție privată.