Real Madrid s-a calificat în finala Ligii Campionilor după ce s-a impus cu 2-1 în fața celor de la Bayern

Real Madrid s-a calificat în finala Ligii Campionilor după ce a întors fabulos pe final și s-a impus cu 2-1 în fața celor de la Bayern.

Prima ocazie le-a aparținut celor de la Real Madrid, când Carvajal (5) a centrat în forță în fața porții, dar Rodrygo a ratat de puțin întâlnirea cu mingea.

Replica germanilor a venit un minut și jumătate mai târziu, când Gnabry a ezitat între a șuta din unghi sau a pasa către Kane în centrul careului. A ieșit un hibrid, iar fanii madrileni au răsuflat ușurați.

O fază ciudată s-a petrecut în minutul 13, când o minge degajată de germani a părut că rămâne în teren, în timp ce camerele video continuau să o urmărească. Dar, la capătul celălalt al terenului, Carvajal a repus rapid de la margine, l-a găsit pe Vini Jr în careu, iar brazilianul șutează în bara din dreapta lui Neuer, portarul bavarezilor blocând apoi și reluarea lui Rodrygo pe mingea a doua.

Germanii au fost forțați să facă prima schimbare după doar 26 de minute, când ghinionistul Gnabry a suferit o nou accidentare, locul său fiind luat de Alphonso Davies.

La faza imediat următoare, Harry Kane a preluat o minge respinsă şi a şutat de la marginea careului. Balonul s-a dus în colţul din dreapta jos, dar Andriy Lunin a respins în corner cu o intervenție excepțională.

Una dintre puținele acțiuni ale atacantului englez, care altfel a avut o prestație ștearsă în prima repriză a partidei.

O centrare înșelătoare a lui Vinicius Jr i-a dat mari bătăi de cap lui Neuer cu șase minute înaintea pauzei. Mingea cu efect a fost atacată de doi madrileni, fără însă a o putea atinge, iar portarul german s-a redresat în ultima clipă pentru a bloca balonul din drumul către plasă.

Ultima fază importantă a primei reprize s-a consemnat în minutul 43, când șutul cu efect al lui Mazraoui a prins poarta lui Lunin, dar nu a fost suficient de puternic pentru a-l învinge pe goalkeeper-ul ucrainean.

Repriza secundă a început în forță, cu ocazii la ambele porți, cea mai mare aparținându-le germanilor, șutul lui Davies, deviat de Carvajal, scuturând acoperișul porții lui Lunin.

Ne mutăm la cealaltă poartă, unde Vini Jr a fost imperial pe aripa stângă. O nouă pătrundere în careu a starului brazilian s-a încheiat cu o pasă către Rodrygo, dar reluarea conaționalului său a trecut de puțin pe lângă bară.

Minutul 59. Realul beneficiază de o lovitură liberă din preajma porții adverse. Execută Rodrygo și o face bine, forțând o nouă paradă a veteranului Neuer.

Goalkeeper-ul german a arătat imediat de ce este încă unul dintre cei mai buni portari din lume, scoțând de sub bară un șut în forță al lui Vinicius Jr.

Nici Lunin nu s-a lăsat mai prejos, când a respins la fel de spectaculos șutul lui Musiala, dar nu a mai putut face nimic o fază mai târziu, când Davies a recepționat un balon pe aripa stângă, a driblat scurt și apoi a expediat un trasor în diagonală în vinclul porții Los Blancos (68).

Trei minute mai târziu, tribunele de pe Bernabeu explodează. Mingea este în plasă după o deviere în propria poartă a lui De Ligt și Realul sărbătorește. Dar stați! Kimmich este culcat la pământ și arbitrul Marciniak face semn că urmează o verificare VAR.

La reluare îl vedem pe Nacho cum îl prinde de față pe german și îl culcă la pământ. Decizia centralului polonez nu poate fi alta: gol anulat!

Asaltul final al Realului îl găsește pe Vini Jr în careul advers, dar reluarea brazilianului trece peste poartă, pentru ca cu două minute înainte de final, eroul bavarezilor de până atunci să comită eroarea carierei.

Un șut cu pământul e pe direcția lui și pare o misiune ușoară după intervențiile pe care le-a avut, dar inexplicabil minge îi sare din brațe, iar Joselu, intrat de câteva minute pe teren, speculează ca o vulpe șireată și restabilește egalitatea.

Atacantul a devenit eroul Realului doar trei minute mai târziu, când centrarea lui Rudiger îl găsește singur singurel în fața porții adverse și îndeplinește o simplă formalitate, dar fanionul este ridicat: offside!

Urmează, însă, verificarea VAR care arată că tușierul a greșit. Marciniak indică mijlocul terenului și Santiago Bernabeu erupe. Pentru fanii lui Bayern încep să revină amintirile acelei finale cu Manchester United din 1999 când au pierdut cu două goluri primite pe finalul partidei.

Un final de infarct s-a transformat într-unul controversat, când tușierul ridică rapid fanionul într-o poziție la limită a lui Mazraoui, deși protocolul VAR specifică clar că fazele trebuie lăsate să se deruleze, iar golul bavarezilor marcat în ultimele secunde este anulat imediat de Marciniak, fără ca VAR să mai poată trasa celebrele linii.

Real Madrid se califică în finală, unde va da piept cu Borussia Dortmund, pe Wembley, pe 1 iunie.