EXCLUSIV Daria Kozorez, campioana europeană la box, reprezenta Moldova la competiții cu cetățenie ucraineană. Detalii exclusive

Campioana europeană la box, Daria Kozorez, cea care a reprezentat Republica Moldova la nenumărate competiții internaționale, nu deținea cetățenia moldovenească. Mai mult decât atât, sportiva nu primea nici bursă din partea statului pentru meritele sale, din cauza că nu avea buletin de identitate moldovenesc, aceasta fiind originară din Tiraspol. Daria a primit cetățenia Republicii Moldova abia acum jumătate de an.

Secretarul general al federației de box, Anatolie Caigarodov, a explicat pentru RealMedia, cum este posibil acest lucru.

Daria este originară din Tiraspol, din Slobozia. Succesul ei a mirat toată lumea, dar nu pot spune că este o surpriză. Daria a luptat până nu demult cu cetățenie ucraineană. A adus medalii pentru Moldova, asta doar știu. Mai multe nu pot spune, eu am aflat asta acum un an de zile. Daria a încercat de mai multe ori să obțină cetățenia moldovenească, dar nu îi reușea, era plimbată pe drumuri după acte. Apoi părinții erau plecați peste hotare și fără ei nu puteam face pașaportul. Eu din câte știu a crescut într-o familie incompletă,” a declarat Caigarodov.

Fiind întrebat cum participa sportiva la competiții, reprezentând Republica Moldova, fără a deține cetățenie moldovenească, secretarul general al Federației Naționale de box ne-a spus că organizatorii turneelor probabil nu atrăgeau atenție la acte.

,,Nu știu ce să spun. Probabil la aceste competiții în care mergea, organizatorii închideau ochii la actele Dariei. Important este că sportiva a adus medalii acasă,” ne-a mai mărturisit Anatolie Caigarodov.

La fel, acesta ne-a spus și despre faptul că Daria nu a primit nici un leu din partea statului, fiind campioană europeană la categoria juniori.

Amintim că în 2020 Daria Kozorez a devenit campioană europeană printre junioare.

,,Daria, ca și campioană la juniori trebuia sa primească bursa din partea statului, dar așa cum nu avea un buletin moldovenesc, nu primea. Pe lună trebuia să primească între 10 și 12 mii de lei, bani care nu i-a mai primit,” a mai adăugat Caigarodov.

Acum însă, deținând titlul de campioană europeană, Daria va primi bursa, după ce a primit și buletinul de identitate moldovenesc, ne spune Anatolie Caigarodov.

,,Daria va primi acum pentru campionatul european 40 mii lei pe lună bursa. Aceste burse au crescut de două ori în ultimul an, ceea ce este foarte bine pentru sportivi, un adevărat stimul,” a conchis secretarul general al Federației de box din Moldova.

Amintim că acum o lună, Daria Kozorez a învins-o pe rusoaica Kristina Tkaven, la Belgrad, în Serbia, acolo unde a avut loc Campionatul European de box.

Astfel, Daria a devenit prima sportivă din Moldova – campioană europeană la box.