Un grup de părinți și susținători ai fotbalului moldovenesc, cetățeni ai Republicii Moldova, sub protecția anonimatului, s-a adresat către Federația Moldovenească de Fotbal, Comitetul Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Primăria municipiului Chișinău, Serviciul de Informații și Securitate, Centrul Național Anticorupție și Serviciul Fiscal de Stat cu rugămintea să se sesizeze referitor la activitatea plină de ilegalități și suspiciuni de fraudă de milioane de lei a Asociației Obștești „Academia de Fotbal Radu Rebeja-LIMPS”.
Academia de Fotbal „Radu Rebeja” a fost creată în baza unui parteneriat public-privat, fiind primul din domeniul sportului de la noi în ţară, având ca și partener public Primăria municipiului Chișinău. În acest proiect, Radu Rebeja împreuna cu 2 parteneri, reprezintă segmental privat, cu toate investițiile proprii. Construcția Academiei a început în anul 2018 pe teritoriul Liceului Sportiv Municipal din Buiucani. Academia are în dotare terenuri de fotbal, blocul administrativ cu 2 etaje, împreună cu vestiare, cabinete și sala pentru ore teoretice.
“De aici a și pornit ideea creării unui spațiu, unui concept, unde fiecare copil să poată și învăța, dar și practica fotbalul, fără ca părinții acestuia să fie nevoiți să pună accent doar pe o singură ramură în dezvoltarea copilului. Această Academie răspunde necesităților de îmbunătățire a condițiilor de educație și instruire, pregătirea fizică fiind parte din programul de învățământ. Instituția are drept scop să descopere cât mai multe tinere talente, să ofere practici diferite și unice, combinând dezvoltarea jucătorilor atât pe teren, cât și în afara lui, educându-i prin experiențe care le vor fi utile în procesul său de maturizare, oferindu-le abilități care pot fi folosite pe tot parcursul vieții”, scrie pe pagina oficială a Academiei.
Dar ce se întâmplă în realitate?
Academia s-a transformat într-o adevărată societate comercială, care sub protecția Primăriei mun. Chișinău, câștigă bani frumoși din “donațiile” părinților, care au hotărât să-și dea copiii să practice fotbalul. Vă rugăm să verificați dacă plata lunară pentru antrenamentele copiilor în valoare de 700 de lei este efectuată cu respectarea cerințelor fiscale, plata impozitului etc. În prezent la Academie sunt peste 400 de copii…
Pagina de Facebook a Academiei de fotbal Radu Rebeja a anunțat pe 30 august 2022 că “discipolul Academiei de Fotbal Radu Rebeja, Sergiu Perciun (a.n. 2006) a semnat recent un contract cu Academy Torino FC ca jucător amator și a fost transferat la echipa U17 a acestei Academii”.
https://www.facebook.com/search/top/?q=Academia%20Radu%20Rebeja%20Sergiu%20Perciun
Ceea ce au uitat să spună Radu Rebeja și compania sa, este că pentru acest transfer Academia Radu Rebeja s-a ales cu, atenție, 86.000 de euro! Întrebarea este dacă Academia a achitat impozitele în bugetul de stat. Este o întrebare, în primul rând, pentru Serviciul Fiscal de Stat, dar și Primăria mun. Chișinău ar trebui să se intereseze dacă respectă legislația, partenerul lor public. S-ar putea ca să nu se cunoască nimic
Mergem mai departe. Pe 1 februarie 2024 Academia de Fotbal Radu Rebeja și Bologna Football Club 1909 S.p.A. au ajuns la o înţelegere referitor la transferul discipolului său, Dimitrișin Danila (2007 a.n.) la clubul din Seria “A” a Campionatului Italian, scrie pagina de Facebook a Academiei.
Dar, din nou, Academia Radu Rebeja uită să informeze opinia publică despre 150.000 de euro, care au fost solicitați pentru acest transfer. Și din nou avem aceiași întrebare, s-au plătit impozitele în bugetul de stat sau poate le reamintim noi că trebuie să fie plătite? Serviciul Fiscal de Stat ar fi excelent să se autosesizeze.
Sunt doar 2 transferuri, care au fost făcute publice de Academia de Fotbal Radu Rebeja.
Nu este niciun secret că metodele folosite de fondatorii Academiei sunt unele josnice și mârșave. După ce i-au ademenit de la Zimbru pe antrenorii Valentin Munteanu și Ilie Pinteac, ulterior în comun cu ei au identificat fotbaliști talentați din Academiile Zimbru, CSCT Buiucani, Real Succes si altele pentru a-i atrage la academia lor, promitindu-le lor și părinților că vor fi liberi să plece când vor dori cu sume simbolice, că ei au interes să facă fotbal și nu îi interesează banii. Odată ajunși la Academia Radu Rebeja, fotbaliștilor care doresc să plece la alte academii sau cluburi din Moldova li se pun taxe de formare a fotbaliștilor conform regulamentului FMF, capitolul 8.
La transferul fotbaliștilor la academii de peste hotare ei aplică grila de formare FIFA:
până la 13 ani – 10 000 Euro
14-15 ani – 30 000 Euro
15-16 ani – 30 000 Euro
16 – 17 ani – 90 000 Euro
17 -18 ani – 90 000 euro
18 – 19 ani – 90 000 euro
Părinții caută agenți și cluburi și suportă cheltuieli de mii de euro pentru a-i aranja la o academie de peste hotare pentru a avea un viitor copilul, deoarece Academia Radu Rebeja nu are o echipă de seniori și nu poate asigura continuarea carierei juniorului după 17 ani.
Cei de la Academie nu-și bat capul să caute vreo echipă pentru discipolii săi, așa că părinții jucătorilor trebuie să se implice. Fondatorii Academiei Radu Rebeja nu au nevoie de o echipă de seniori din motiv că în acest caz nu trebuie sa le propui contracte fotbaliștilor, ceea ce înseamnă cheltuieli la salarii, impozite, medicină, echipament și asigurare în cazul unei accidentări a fotbalistului.
Dacă jucătorul se accidentează la această academie toate cheltuielile le suportă părinții, iar academia nu are obligații față de fotbalist.
Având numai un teren de fotbal cu acoperire artificială de calitate proastă fotbaliștii se traumează foarte des, unii nici nu se mai refac și la nimeni din conducere nu le pasă de această situație.
La împlinirea vârstei de 16 ani majoritatea jucătorilor vor să plece la cluburi cu condiții mai bune, dar când se ajunge la discuții cu conducerea acestei academii, li se cere sa fie achitate sumele din grila de formare fără a fi negociate. Prin șantaj și înșelăciune se procedează cu fiecare tînăr fotbalist iar părinții ajung prizonieri ai poftelor lui Radu Rebeja.
Grila este calculată pe zile din prima până în ultima zi a aflării fotbalistului la această academie și nu se negociază, iar antrenorii făcând parte și ei din această schemă: dau din umeri, spunând că nimeni nu le-a promis nimic, asta e decizia fondatorilor, cu toate că atunci când le-a trebuit fotbalistul au făcut mari promisiuni și antrenorii și fondatorii inclusiv.
Totodată, pe site-ul academiei apare Radu Rebeja, care declară sus și tare că administrația academiei a negociat ca jucătorul cutare să ajungă la o intelegere, neștiind de fapt unde se află acea academie și cu cine au negociat părinții.
Rebeja a fost constatat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) cu încălcarea regimului juridic al incompatibilităților. Potrivit ANI, în baza unei sesizări, la începutul anului 2021, inspectorul de integritate a inițiat controlul pe numele lui Rebeja. În cadrul controlului, inspectorul de integritate a acumulat probatoriul prin care se demontrează că fostul deputat a deținut simultan și funcția de președinte a unei asociații obștești din domeniul fotbalului. Radu Rebeja a obținut mandatul în decembrie 2019, iar calitatea de președinte al asociației obștești o deține din anul 2017, după ce Adunarea de Constituire a asociației a decis numirea subiectului în această funcție, pe care o deține până în prezent.
Academia Radu Rebeja a fost subiectul unei investigații a proiectului media “Cu Sens”, în care Curtea de Conturi a depistat, în urma unui audit, o serie de nereguli, în parteneriatul public-privat cu Liceul Internat Municipal cu Profil Sportiv din sectorul Buiucani al Capitalei. Această investigație nu a avut o finalitate iar cet. Rebeja așa și nu a făcut nicio declarație la acest subiect, mușamalizând frumos tema.
Detalii despre investigație le găsiți aici https://cusens.md/ro/investigatii/parteneriatul-intereselor-private/
Ilegalități:
- Radu Rebeja si Asociația Obștească „Academia de Fotbal Radu Rebeja-LIMPS” prin înșelăciune și scheme murdare se folosesc de tineri fotbaliști jucători și copii pentru a sustrage din părinți sume exagerate de bani.
- Radu Rebeja, folosind influențe politice și de cartel, falsifică și contraface documente care ulterior aduc prejudicii atât statului cât și domeniului ca și dezvoltare.
Un exemplu poate servi încercarea de a prezenta documente false celui de-al XIX Congres al FMF pentru înregistrarea sa în calitate de candidat la funcția de președinte al organizație. Vezi aici detalii: https://moldfootball.com/ro/news/u-radu-rebezhi-nedejjstvitel-nykh-11-vydvizhenijj-no-predostavila-emu-vremennuju-registraciju
- Asociația Obștească „Academia de Fotbal Radu Rebeja-LIMPS” se eschivează de la respectarea contractelor încheiate cu elevii săi și nu respectă regulamentul intern ceea ce aduce prejudicii enorme statului.
- Asociația Obștească „Academia de Fotbal Radu Rebeja-LIMPS” prin comportament discriminatoriu și neconform standardelor internaționale știrbește grav din imagineațării noastre, creată de ani buni, de către colegii din domeniul fotbalului pe arena internatională, la capitolul fotbalul printre juniori și școala de fotbal la nivel național. Astfel, aducând un deserviciu considerabil statului care prin efort comun cu alte Asociații și politici instituite au poziționat Republica Moldova ca fiind un actor sigur în crearea imaginii fotbalului corect. În situația data, toți tinerii de performanță din fotbal vor dori să plece din țară. Or, noi și așa avem puțini tineri care să spere în viitorul acestui stat.
- Asociația Obștească „Academia de Fotbal Radu Rebeja-LIMPS” prin desfășurarea activității neloiale și obținerea de profituri negre în condiții de înșelăciune, încalcă flagrant legea Concurenței și Codul Civil art. 10 (Orice persoană fizică sau persoană juridică trebuie să îşi exercite drepturile şi să îşi execute obligaţiile civile cu bună-credinţă, în acord cu ordinea publică şi bunele moravuri.)
Așadar, grupul de părinți SOLICITĂ:
- Tragerea la răspundere a cet. Radu Rebeja și a fondatorilor Asociației Obștești „Academia de Fotbal Radu Rebeja-LIMPS” pentru compromiterea fotbalului moldovenesc;
- Autosesizarea organismelor responsabile de respectarea normelor și standardelor în sfera sportului;
- Autosesizarea instituțiilor statului care sunt responsabile de combaterea corupției și aducerea prejudiciului financiar statului.