O nouă regulă în fotbal. Ce este cartonașul roz și pentru ce va fi folosit

Cartonașul roz va fi folosit în premieră la Copa America pentru jucătorii care suferă un traumatism cranian sau o contuzie.

Ediția din acest an a Copa America vine cu o noutate. Echipele participante vor avea posibilitatea să facă cea de-a șasea schimbare în cazul în care un jucător suferă o contuzie sau este suspect de traumatism cranian.

În cazul în care va fi nevoie de această schimbare, arbitrul va folosi un cartonaș roz. CONMEBOL a transmis că această regulă se va aplica și la următoarele turnee pe care le va organiza.

„În plus față de cele cinci schimbări pe echipă autorizate de regulament, o potențială a șasea va fi adăugată pentru a avea grijă de sănătatea jucătorilor.

Este vorba de o înlocuire suplimentară în cazul unei suspiciuni de traumatism cranian sau comoție cerebrală.

Pentru aceasta, arbitrul principal sau al patrulea oficial trebuie să fie informat și se va folosi un cartonaș roz”, se explică în comunicatul CONMEBOL.

Este important de precizat că o mulțime de asociații caritabile au cerut să fie introduse schimbări suplimentare în cazul fotbaliștilor care suferă pe teren o comoție cerebrală.

Ulterior, International Football Association Board (IFAB) a aprobat această modificare, dar a lăsat la latitudinea organizatorilor de competiții individuale să le pună în aplicare. Cartonașul va putea fi folosit de echipe o singură dată într-un meci, potrivit sport.es.

Argentina a câștigat ultima ediție de Copa America după o finală cu Brazilia, scor 1-0. Di Maria a făcut diferența în ediția din 2021, iar Messi caută să-și apere trofeul în ediția acestui an.

Superstaruri precum Messi, Di Maria, Vinicius și Rodrygo vor putea fi văzute pe canalele Digi Sport. Miami va găzdui finala competiţiei Copa America 2024, în timp ce meciul de deschidere va avea loc la Atlanta, a anunţat Confederaţia sud-americană de fotbal (CONMEBOL).

Finala va avea loc pe 14 iulie în Miami, pe stadionul Hard Rock (65.000 locuri), în timp ce meciul de deschidere se va desfășura în Atlanta, pe 20 iunie, pe Mercedez Benz Arena (71.000 locuri).

„Ne aşteptăm la stadioane pline de pasiunea întregului continent american pentru deschiderea şi finala unei Copa America de neuitat”, a declarat Alejandro Dominguez, preşedintele CONMEBOL şi vicepreşedintele FIFA.

La ediţia 2024 a competiţiei Copa America vor participa zece echipe sud-americane (Argentina, Brazilia, Uruguay, Columbia, Venezuela, Ecuador, Paraguay, Chile, Bolivia, Peru) şi şase invitate din America de Nord, America Centrală şi Caraibe ca parte a unui acord între CONMEBOL şi CONCACAF.