Sportivii moldoveni printre primii 10 la Campionatul Mondial de para-atletism

Între 17 și 25 mai, orașul Kobe din Japonia a găzduit Campionatul Mondial de Para-Atletism, eveniment la care au participat mai mult de 1000 de sportivi din întreaga lume. Republica Moldova a fost reprezentată de cinci atleți, patru dintre aceștia reușind să se claseze în top 10 la probele lor respective.

Vladimir Butucea, participant la Jocurile Paralimpice de la Tokyo 2020, a obținut cel mai bun rezultat personal la aruncarea greutății, clasa F12, terminând competiția pe locul 7. Performanța sa a fost una impresionantă, consolidându-și statutul de atlet de top în categoria sa.

Andrian Zabulica, concurând la aruncarea greutății, clasa F37, a reușit de asemenea un record personal și s-a clasat pe locul 10. Gheorghe Spîninu, în aceeași probă dar la clasa F35, a înregistrat cel mai bun rezultat din cariera sa personală, ocupând locul 7. Ambii sportivi au fost recent incluși în echipa națională și au demonstrat o evoluție rapidă în acest sport.

Evelina Cristina Crețu, care a participat la trei probe de alergare (100 m, 200 m și 400 m) în clasa T12, a avut cea mai bună performanță la distanța de 400 m, unde s-a clasat pe locul 8.

Ion Cernei, la aruncarea suliței, clasa F13, a terminat pe locul 13.

Sportivii moldoveni au fost însoțiți de antrenoarele Alexandra Marghieva și Iuliana Dovganici, care le-au oferit sprijin și îndrumare pe parcursul competiției.

Acest campionat reprezintă un pas important pentru sportivii paralimpici care practică Para Atletismul, crescându-le șansele de calificare la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024. Procesul de calificare se va finaliza la sfârșitul lunii iunie – începutul lunii iulie.

Competiția a fost posibilă datorită suportului financiar oferit de Ministerul Educației și Cercetării, care continuă să sprijine dezvoltarea sportului de performanță în Republica Moldova.