Jucător de la Inter face mărturisiri cutremurătoare: „De câțiva ani sunt 100% toxicoman și alcoolic. Mă tem de moarte și de pușcărie!”

Fredy Guarin (37 de ani), fostul câștigător a 10 trofee cu FC Porto, retras acum 3 sezoane, și-a ruinat viața din cauza viciilor periculoase: „Am rămas fără prieteni și mi-am făcut copiii și familia să sufere. Mi-am pierdut demnitatea și încrederea. Am încercat în mai multe rânduri să mă opresc, dar acum chiar vreau să ies din tunel!”.

A câștigat zece trofee cu FC Porto, inclusiv finala Europa League din 2010-’11 cu Braga (1-0), în care l-a avut coleg pe actualul rapidist Cristian Săpunaru. A îmbrăcat apoi, timp de patru sezoane și jumătate, tricoul lui Inter Milano, fiind coechipier cu un alt român, Cristi Chivu, și a apărat culorile naționalei Columbiei timp de nouă ani (2006-2015), în care a bifat 58 de selecții și 4 goluri.

Fredy Guarin a fost cândva un star, s-a retras în iulie 2021, iar acum a ajuns să se lupte să scape de dependențele sale grave. Și nu are decât 37 de ani, o vârstă la care Cristiano Ronaldo și Luka Modrici continuă să joace, și încă foarte bine. „Il Guaro” s-a destăinuit pentru revista Semana, povestind coșmarul teribil pe care îl trăiește.

„Alcoolul e cel mai nenorocit declanșator”

Gazzetta dello Sport a preluat fragmente din interviul acordat de Guarin. „Din nefericire, la un moment dat, m-am lăsat «distras» și m-am agățat de alcool. Am comis multe greșeli, am luat decizii proaste, am rănit o mulțime de oameni, i-am făcut pe cei dragi și pe prietenii mei să se simtă prost. Pe rețelele de socializare, am fost imortalizat în situații rele sau ciudate, întrucât alcoolul a fost întotdeauna cel mai nenorocit declanșator pentru tot ceea ce mi s-a întâmplat.

Sunt alcoolic 100% și recunosc acest lucru. Sunt un toxicoman în curs de recuperare. Am fost alcoolic timp de mai mulți ani”, mărturisește columbianul, al cărui ultim trofeu cucerit a fost Cupa Chinei, în 2017, în tricoul lui Shanghai Shenhua.

„Am cerut ajutor ca să nu mai recidivez”

Fredy a găsit puterea să rememoreze clipa în care a trebuit să renunțe la fotbal și a început prăbușirea incredibilă: „Când am plecat de la Millonarios în 2021, am ajuns în cel mai jos punct, pentru că în acei ani dependența mea a devenit gravă.

Nu mai lucram cum trebuia la antrenamente, îmi pierdusem demnitatea, încrederea celor dragi și cel mai important și prețios lucru pe care îl am, cei trei copii ai mei. Am pierdut multe lucruri la nivel sentimental. A venit un moment în care am decis că nu mai pot continua așa.

Acum știu care sunt adevărații mei prieteni, cei care vor să mă vadă bine. Falcao, James Rodriguez, Quintero, Ospina, Cuadrado, Zanetti, Córdoba și alții care au fost alături de mine în acele momente întunecate. Ei au fost acolo pentru a mă ajuta. Alții, fără să spună niciun cuvânt, au plecat. Nu erau prieteni
Fredy Guarin, fost mijlocaș columbian

Trebuia să cer ajutor, o făcusem deja de mai multe ori, dar mereu recidivam. A trebuit să renunț și să cer sprijinul unor profesioniști, cu care lucrez pentru a îndrepta lucrurile, pentru a recâștiga încrederea copiilor mei, a rudelor și a prietenilor. De unul singur nu puteam s-o fac.

Însă de data aceasta, totul este diferit și acesta e momentul de cotitură. Am bătut deja la ușa diavolului și acum știu că drumul meu este spre Dumnezeu. EL îmi dă putere în fiecare zi, pentru a le putea oferi copiilor mei toată iubirea pe care o am pentru ei”.

Tatuaj cu „Mi-e frică de moarte și de închisoare”

Guarin admite cele mai mari temeri ale sale: „Am o propoziție tatuată, am scris-o chiar eu, «Mi-e frică de moarte și de închisoare», și, fără să știu, am trăit ca un condamnat la moarte. Adevărul este că în acel drum întunecat pe care am fost, am fost aproape de moarte pentru că n-am avut respect, n-am avut limite, nu am avut curaj și m-am lăsat dus mai departe în acea gaură în fiecare zi. Am bătut la porțile iadului și nu vreau să mă mai întorc niciodată la acea viață!

Întunericul și neliniștea în care trăiam nu sunt foarte plăcute. Nu înțelegeam ce riscam când eram beat. Au fost momente foarte dureroase și trăiam deja în pușcărie. În ziua în care s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat cu părinții mei (referire la cearta violentă din casă și videoclipul care circulă pe rețelele de socializare în care fostul fotbalist se ceartă cu poliția), polițiștii nu m-au dus la închisoare.

Au fost amabili, calmi, m-au urcat în mașină, dar nu m-au încătușat și nu m-au maltratat niciodată. Au fost conștiincioși și profesioniști. S-au comportat foarte uman cu mine, chiar dacă eram agresiv”.