Medicii care locuiesc în afara localității unde activează, vor beneficia în premieră de compensarea cheltuielilor pentru transport

Guvernul, a aprobat, la inițiativa Ministerului Sănătății, modificări la Legea ocrotirii sănătății. Astfel, medicii, farmaciștii și personalul medical cu studii medii, angajați în instituțiile medico-sanitare publice din orașe și sate (comune), cu excepția municipiilor Chișinău și Bălți, și care își au domiciliul în afara localității unde activează, vor beneficia în premieră de compensarea cheltuielilor pentru navetă.

Totodată, tinerii specialiști cu studii superioare de licență (optometriști, asistenți medicali generaliști licențiați, tehnicieni radiologi etc.) au fost incluși în lista beneficiarilor de indemnizații și compensații acordate din mijloacele bugetului de stat. Aceștia, împreună cu absolvenții studiilor de rezidențiat, vor beneficia de indemnizație majorată în primii 5 ani de activitate.

Modificările au loc prin prisma acordării facilităților tinerilor specialiști din domeniul sănătății în corelare cu facilitățile acordate specialiștilor din alte domenii.

Noile prevederi aprobate au scopul de a atrage și menține tinerii specialiști în sistemul medical, în special în zonele rurale și orașele mici, unde se atestă un deficit semnificativ de resurse umane.