10 milioane de dolari pentru naționala Georgiei după calificarea în optimi. De unde vin banii

Naționala de fotbal a Georgiei este una dintre marile surprize de la EURO 2024. După 2-0 cu Portugalia, selecționata gruzinilor și-a asigurat accesul în optimile de finală ale acestui turneu final.

Performanța, una extraordinară pentru Georgia, mai ales că această națională este pentru prima dată la un Campionat European, nu va rămâne nerăsplătită pe plan local. Miliardarul Bidzina Ivanişvili (68 de ani), fostul premier al Georgiei, a promis joi că va premia cu zece milioane de dolari echipa naţională de fotbal, scrie digisport.ro.

Într-un comunicat, Partidul Visul Georgian a scris că Ivanişvili, fondatorul său, felicită selecţionata şi a promis banii de la fundaţia sa caritabilă în semn de recunoaştere pentru o ”victorie istorică şi de vis” contra Portugaliei (2-0).

Mai mult. Ivanişvili, a cărui avere este estimată la 4,9 miliarde de dolari, a promis o primă de 30 de milioane de dolari, dacă Georgia învinge Spania în optimile de finală.

Născut în Georgia, Ivanişvili a făcut avere în Rusia în anii 1990, înainte de a se întoarce acasă şi de a fonda Partidul Visul Georgian în 2011. A câştigat alegerile în 2012 şi a ocupat funcţia de prim-ministru timp de un an, înainte de a se retrage după alegerea unui succesor. Se crede că el exercită în continuare o influenţă asupra partidului de guvernământ, al cărui preşedinte de onoare este.

Deşi ”Georgian Dream” spune că este pro-occidental şi sprijină aderarea la Uniunea Europeană şi la alianţa militară NATO, atât criticii georgieni, cât şi cei occidentali l-au acuzat de tendinţe autoritare şi pro-ruse.

Joi, parlamentarii partidului de guvernământ, mulţi purtând tricourile echipei naţionale, au cântat un imn fotbalistic georgian popular, deschizând o sesiune în care au adoptat un proiect de lege privind ”valorile familiei” şi care introduce restricţii majore asupra drepturilor LGBT.

Spania, triplă campioană europeană, va juca împotriva Georgiei în optimi, pe 30 iunie, după ce a avut-o adversară şi în preliminarii: 7-1 şi 3-1 pentru iberici.